Létezik anya-seb?

,,Természetesen a legtöbb anya a legjobbat akarja a lánmom 4211830 1280yának. Csakhogy, ha egy anya nem dolgozta még fel a saját fájdalmát, és nem tudott megbékélni az áldozatokkal, amiket meg kellett hoznia, akkor azt, ahogyan a lányát támogatja, át fogják szőni olyan üzenet-foszlányok, amik finoman szégyent, bűntudatot és kötelesség-érzetet ültetnek el benne."- idézet az inspira.blog.hu egyik cikkéből. 
...
Választaniuk kell két dolog között: vagy beleállnak az erejükbe, vagy szeretetet kapnak; de a kettő együtt nem lehetséges.  A legtöbb lány a szeretetet választja a kiteljesedés helyett, mivel igen erősen azt érezhetik, hogy ha maximálisan kiteljesednek és megélik az erejüket, akkor ezáltal elveszíthetik a számukra fontos emberek, főképp az anya szeretetét. Így hát a nők kicsik és kiteljesületlenek maradnak, és tudattalanul tovább adják az anya-sebet a következő generációnak.
...
Az a sztereotípia, miszerint „egy anyának mindig csupa szeretetnek kell lennie”, megfosztja a nőket az emberi mivoltuk teljes spektrumától. Pedig az anyák igenis emberi lények, és minden anyának lehetnek olyan pillanatai, amikor épp nem csordul túl benne a szeretet. Amíg nem vagyunk hajlandóak szembenézni ezekkel a kényelmetlen igazságokkal, addig az anya-seb árnyékban, feldolgozatlanul marad, és tovább adjuk generációról generációra.
...
Egy anya úgy tudja elkerülni, hogy haragja a lányát találja meg, és hogy továbbadja az anya-sebet, ha teljesen elgyászolja a saját veszteségeit. Illetve ha gondoskodik arról, hogy ne a lányára támaszkodjon, mint első számú érzelmi erőforrásra.
...
Az anya-seb gyógyítása közben kezdjük el megérteni, hogy egy anya jólléte milyen szédítő mértékben van hatással a gyermekére, főképp korai gyerekkorban, amikor az anya és a gyerek még egy egységet alkot. Az anyánk a legalapvetőbb alapja annak, hogy kivé válunk: az első hiedelmeink az ő hiedelmei, az első szokásaink az ő szokásai. Mindennek egy része olyan mélyen a tudattalan szférában zajlik, hogy alig lehet rálátni és felfogni.
Az anya-seb végső soron nem az anyánkról szól. Hanem arról, hogy hogyan fogadjuk el magunkat és egyéni adottságainkat szégyen nélkül.
...
írta: spreadthelight