Hat tiszta minimalista öröm

isVégre kiolvastam KonMari könyvét a hétvégén. MUST READ. Vágjunk bele, kötelező olvasmány! Ez a könyv a minimalista alap.

 

Az én legnagyobb problémám természetesen a dolgok kreatív helyváltoztatása. Erre is jó lesz a könyv, és annak 6 alapigazsága.

1. Kötelezd el magad a rendrakás mellett.

Bár nehéz, de nem szabad abbahagyni. Olyan, mint szerződni az ügyféllel. Ezért írj szerződést, vagy papírt. Komolyan mondom! Jó tipp! Vesd papírra! Írj táblázatot, az a legmenőbb ellenőrző módszer! KonMari szerint meg kell tervezni a minimalizálás naplóját, ugyanúgy ahogy a határidőket. Nekem most a karácsony az, addigra végzek két gyerek (más neműek, ezt a szín miatt írom) holmijával, és a különben is minimalista Zuckerberghez hasonló férjem ilyen szempontból főnyeremény, mert nem szorul segítségre, inkább csak ösztönzésre. Minden szürke póló KonMaris, szerinte KonMarkos:) Mivel ő már űzi egy ideje az ipart mindenfajta hajtogatási módszer és elmélet nélkül. Egyszerű szürke pólókkal.


2. Képzeld el a számodra ideális életteret.

Skiccek, rajzok, ötletelés, színek és formák. A vizualizáció fontos. Hobbiból pl. dizájn programban tanulgatok rajzolni. Sokat segít egy építészmérnök szomszédasszony, akivel barterezek, neki webje lett, nekem meg skiccelés terén ad jó tanácsot, ezen kívül egy online belsőépítészeti tanfolyamba is belekezdtem, mert mindig az volt az álmom, hogy majd a saját otthonom én találom ki. Az is inspiráló lehet, ha hasonló meglátású és ízlésű emberekkel tartod a kapcsolatod, és gyakrabban látogatod őket, hogy új ötletekre lelj. Az ideális tér fokozatosan alakul, a tiszta teremből, üres berendezetlen szobától, ami csak egy terem, egészen az otthon fogalmáig.


3. Selejtezés után jöhet a rendrakás.

Mindig is volt egy titkos álmom a minimalista konyháról, ahol csak egy friss vágott virág, egészen konkrétan tulipán díszelgett. Az egyik barátnőmnek volt ilyesmije, nagyon elszánt volt és bár igaz hogy nem főzött, talán könnyebb volt így tulipánosnak tartani a konyhapultot. Mindent elrakva. Tiszta rend. Mivel akkor még nem ismertem a minimalizmus fogalmát, tulipános konyhának hívtam.


4. Rendezz kategóriánként, fajtánként, ne a helye szerint- mondja a következő nagy igazságot KonMari.

Igen, ez nagy segítség ám, mert a ruhák rendszerezésénél az összes ruhát a lakásba egy helyre hordom. Mindenkiét. Van, hogy lefényképezem és elképedek. Aztán összehasonlítom az utána képpel, és csak nevetek, hogy mi is volt előtte.


5. Kövesd a megfelelő sorrendet : tehát ruha, könyv, papírfélék (ettől félek a legjobban), komono (mindenféle vegyes, na ez se egynapos teendő, remegek), és az érzelmileg fontos holmik (esküvői ruha, fényképalbumok, emlékek stb.) ez is egy nagy félsz.


6. A legfontosabb: kérdezz! Feleljen a tárgy….

Amikor nem tudsz dönteni arról, mit tarts meg, akkor tedd fel a kérdést, hogy örömmel tölt-e el az adott ruha, dolog, tárgy?...Itt kezdődik minden ezek a minimalizmus alapjai.

Mi a kezdet? Hogyan indulj?  A ruhatár lehetne. Mert amit felveszel, magadnak adod, Téged prezentál, abban érzed jól magad. Fontos, hogy megtaláld, s úgy igazán a tiéd legyen. Nem arról van szó, hogy ezeket a dolgokat nem csináltad jól, de mégis rájöhetsz, hogy hiába igyekszel, mindig szembeötlik a probléma, hogy nincs mihez tartani magad. Tehát kell az otthon tudatos szervezése. Ja, és az álmodozás:)

Költözés előtt kellett volna mindezt megtenni az igaz, legalábbis a szakirodalom így írja, viszont a tér másságának szempontjából talán jó, hogy a helyszínen csináltam.
Miután rendet teszel, megtalálod a tökéletes otthont (Marie Kondo : Tiszta Öröm)

Az én észrevételem személyes, miután rendet teszel, akár megtalál(hat)od magad. Addig is olvass. Szerezd be ezt a könyvet, ami rám ilyen hatással volt. Jó olvasást, rendszerezést. Hamarosan folytatjuk a lakberendezési inspirációkkal. Csakis minimalista módon.