• Vojakovics Friedrich Tímea

Endometriózis, mint népbetegség

d2d98d8fc6712f2d9a00267ebe5d5ad6 endometriosis awareness endometriosis quotes„Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10-%-át érintő krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Abban az esetben, ha az endometriózis nemcsak a szövetek felszínén helyezkedik el, hanem azok állományába hatol, mélyen infiltráló endometriózisról beszélünk, mely érintheti a hüvely és a végbél közötti területet, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, de érintheti a vesét, tüdőt, májat is. Kialakulásának oka ismeretlen, az orvostudomány jelenleg gyógyíthatatlan betegségként tartja számon.”(Forrás: Endometriózis Kisokos)

 

Magyarországon elindult a média lavina az endometriózissal kapcsolatban, a műtétek és hosszú várólisták kerültek az előtérbe. Emögött persze nagy munka van, az Együtt könnyebb női egészségért alapítvány évek óta nagy munkát fektet abba, hogy végre beszéljenek róla és az orvosok felismerjék ezt a betegséget. Ez jó, ez nagyon jó!

De mi van nálunk Szlovákiában? Semmi. Az orvosok nagy része, még betegség számba se veszi ezt a diagnózist már, ha valaki eljut addig, hogy megkapja a diagnózist.

Nekem csak 13 évembe telt, és sok elfogyasztott orvosba. Ha Szlovákiába bemész az ügyeletre, és közlöd, hogy menzeszed van és annyira görcsölsz, hogy nem bírsz még egy korty vizet se leerőltetni a torkodon, és ez az állapot már két napja fennáll, akkor a kedves és nagyon rokonszenves orvosok, konkrétan elküldenek melegebb éghajlatokra, hogy mi a "lótúróért" rabolod a szent idejüket, és húzzál haza, old meg ahogy tudod, és akkor lehet sikerül kikönyörögnöd valami fájdalomcsillapítót, ami persze nem hat.

Aztán megműtenek, majdnem meghalsz a műtőasztalon, majd 4 újabb műtétre van szükséged, hogy helyre hozzák a pusztítást a testedben, amit az endometriózis okozott, és persze sztómád van, és különböző vizsgálatokra van szükséged különböző kórházakba, ahol az első mondat, amit a fejedhez vágnak, hogy minek hagytad műtetni magad, majd miután pár mondattal vázolod a helyzeted, közlik, hogy hát igen, ez annyira ritka az ilyen diagnózis, hogy mit is akarok, örüljek, hogy rájöttek. A bélendemoetriózis olyan "ritka", hogy Magyarországon az egyik specialistánál eddig négyéves volt a leghosszabb várólista, míg a másiknál is már fél évnél tart a dolog. A szlovák endos specialista, azt mondta, az utóbbi években annyira megnőtt az ilyen esetek száma, hogy szinte hetente műt nőket, akiknek többek között az endometriózis bele ette magát már a vastagbélbe is. Számokban most ott tartanak, hogy Magyarországon minden tizedik nő érintett, azaz 200 000, vagyis egyfajta népbetegségről beszélünk.

Van egy népbetegség, amivel ebbe a kis országba még csak nem is foglalkoznak, nem beszélnek róla és még csak nem is veszik komolyan.  A szomszédos országokba endocentrumok alakulnak, nálunk még csak nem is beszélnek hasonlóról.

Ha profi ellátást szeretnél, ami ennél a betegségnél a legalapvetőbb dolog, akkor vagy megtalálod azt az egyet itt Szlovákiában, vagy külföldre mész és nagy pénzeket fizetsz. Még, ha meg is találod az egyetlen értelmes specialistát Besztercebányán, a gond akkor kezdődik, ha más szerved is érintett a női szerveken kívül, a leggyakrabban a bél, húgyhólyag, de most már rekesz érintettségről is egyre többet hallani. Ezekhez a műtétekhez értelemszerűen kell egy urológus, sebész vagy mellkassebész, és természetesen nem mindegy, hogy az az orvos, aki bejön a műtőbe látott e már ilyet vagy sem. Egy ilyen komplex műtétnél, a specialisták megpróbálnak kitakarítani minden endós szigetet, hogy megállítsák a terjedést, és lehetőleg elérjék a tünetmentességet. Ezek az endós sejtek specialisták szerint más formában jelentkezhetnek, tehát ha valaki nem ismeri jól ezt a betegséget, akkor nem biztos, hogy felismeri azt, annak ellenére, hogy az ember hasába turkál, és nagy valószínűséggel maradnak bent szigetek, amik természetesen tovább terjednek, és így újabb műtétekre lehet szükség, amelyek már nagyobb beavatkozást is igényelhetnek.

Na ez a nem mindegy!

Nem mindegy, hogy hány hónapig, évig kell elviselhetetlen fájdalmak élnünk úgy, hogy senki nem vesz komolyan minket!

Nem mindegy, hogy ki és hányszor vág fel minket!

Nem mindegy, hogy milyen következményei lehetnek minden egyes műtétnek!

ÉS NEM, NEM MINDEGY, hogy fájdalmaid vannak menzesz közbe, vagy intim együttlétkor a partnereddel, vagy, hogy "nem jó az emésztésed" menzesz alatt, vagy, hogy felfázásos tüneteid vannak állandóan annak ellenére, hogy mindent megteszel azért, hogy ne legyenek"

Beszéljünk róla, beszéljünk a tünetekről, a fájdalomról! Nem a mi hibánk, és nem is kell elviselnünk ezeket a fájdalmakat, ez nem égi büntetés, ez egy krónikus betegség, aminek a neve ENDOMETRIÓZIS.

Ennek a betegségnek nincs egyértelmű gyógymódja, valakinél a hormonok hozták el a megváltást, míg másnál az életmódváltás. Van, akinek a műtét segített és van, akinek az sem. Ne hagyjuk, hogy a fájdalom uralja az életünket, ha megosztjuk egymással a tapasztalatainkat, és megmutatjuk, hogy nem vagyunk egyedül a küzdelmünkkel, talán az orvosok is felfigyelnek ránk és ebben a kis országban beindul a lavina!

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.