• Mészáros Krisztina
  • Otthon

Pofátlanul mérgeztek bennünket?

water 2614538 1280 Napok òta hàborog a gyomrom. Bakai vagyok, csapvizet ittam ès itattam a gyermekeimmel, mert a meggyőződèsem az volt, hogy a mi csallòközi vizünk pàratlan kincs. 

 Főztem, fürödtem az atrazinnal fertőzött vízzel, vìzben.

Péntek óta ihatatlan a vizünk. A falu hangosbemondóján többször értesítettek bennünket  és azóta hordhatjuk  amiben és ahogy tudjuk a hozzánk érkező tartályos kocsiból a " tiszta " vizet. Eddig mindenki úgy tudta, csak bennünket érint a probléma, Baka határában található, három települést ellátó területen van a szennyeződés. ( Vicces, hogy a szennyező anyag nevét csak később hozták nyilvánosságra  a kompetensek, addig csak növényvédő szerként emlegették az atrazint.

Épp mielőtt megtudtuk volna, adtam a gyerekeknek egy nagy pohár vizet  és főztem meg a vacsorát az ízletes és egészséges vizünkből. Akkor még csak háromszoros mértékről beszéltek, ma már tudjuk,  ötszörös mennyiséget tartalmaz a fent említett mérgező anyagból.

Eddig azzal nyugtattam magam, én, a gyermekeit ily módon mérgező anya, hogy csak rövid ideig kaptuk a dòzist abbòl a szennyből, amely daganatos megbetegedèst is okozhat ( De persze ezt ne hangoztassuk, mert ezzel csak felesleges pánikot keltünk!). Mègis folyton agyalok, olvasgatok, keresem a magyaràzatot erre az egészre.

Aztán jött az igazi pofon! Elolvastam Èva cikkèt az Új Szó oldalán  és màra màr bizonyos,hogy november elejètől kapjuk az egèszsègre veszèlyes mennyisèget!

,,Marek Illés, a Nyugat-Szlovákiai Vízművek Vezérigazgatója elmondta, rendszeresen ellenőrzik a vizet. A vízművek februárban vizsgálta a vezetékes vizet, akkor a szennyezőanyagok mértéke nem haladta meg a határértékeket. A novemberi mérésnél azonban a növényvédő szer mennyisége túllépte a megengedett mennyiséget. A vízművek november 20-án újra mintát vett, majd november 30-án ellenőrző mérést végeztek. Mindkét mérésnél kimutatták az atrazin jelenlétét, és a törvénynek megfelelően december 13-án értesítették a regionális közegészségügyi hivatalt arról, hogy a növényvédő szer mennyisége meghaladja a megengedett határértéket. „A november 2-i mérés után tárgyalásokat kezdtünk az aktív szenes szűrőberendezés beszállítójával. November 25-én aláírtuk a szerződést, amely szerint január végére terveztük a szűrő üzembe helyezését. Jelenleg arról egyeztetünk, hogy hamarabb kiszállítsák és beszereljék a szűrőt” – tájékoztatta lapunkat a vízművek vezetősége. " írja Bartalos Éva kolléganőm az írásában.(https://ujszo.com/regio/senki-se-tudja-hogyan-kerult-atrazin-az-ivovizbe)

Hm...tudtàk...nem szòltak az embereknek...tàrgyaltak a vìztisztítòròl...mi van?????? Hogyan tehették ezt meg velünk? 

Senkit sem hibàztathatunk mèg a szennyezèsèrt, feltètelezèsek vannak csupán. 

Egy hozzászóló is hasonlóan vélekedik: ,,..milyen érdekes...hogyan is kerül atrazin a vízbe?...hááát úgy, hogy ezt a hatóanyagot évtizedeken át használták gyomirtásra, főként kukorica termesztésénél. Aztán ami még érdekesebb, a pozsonyi Dimitirov vegyiművekben gyártották az említett anyagot  nagyban..és több tonnányi lett eltemetve a vereknyei illegális hulladéktemetőben is . ...szivárog az anyag rendesen.. sőt mi 10 éve mértük és Pozsonypüspökin 40 méter mélyen a talajvízben mértünk magasabb értékeket."

Érdemes itt közzétenni azt az írást, amelyből most idézek:,,Hatalmas környezeti katasztrófa fenyegetheti Szlovákiát, Közép-Európa legjelentősebb ivóvízkészlete ugyanis mérgező anyagokkal fertőződhet meg - véli Milan Šindler mérnök, a Pozsonyi Vízművek felügyelőtanácsának volt elnöke. A Pozsony-Vereknyén levő mérgező hulladéklerakat a csallóközi ivóvízkészletet is veszélyezteti - figyelmeztet a szakember." ( http://www.hirek.sk/itthon/20160705131100/A-csallokozi-ivovizkeszletet-veszelyezteti-a-vereknyei-mergezo-hulladeklerakat.html)

Egy órája kapom a hírt! Sàrosfa, Egyházgelle is bejelentette a szennyező anyag jelenlètèt a vizükben. Mèghogy màshol nincs fertőzès, csak lokális a gond?!  Sàrosfa viszont nem a hatàrban van, kb. tíz kilométer tőlünk...oda hogy jutott el?

,,Az esetleges pánik elkerülése végett Robotka Rozália (szerk.megjegyzés: a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal regionális higiénikusa ) hozzátette: „Ez esetben még a mérgező anyag semmiféle konkrét egészségkárosító hatása nem bizonyosodott be, ám mivel veszélyes, toxikus, rákkeltő anyagról van szó, ezért nekünk lépnünk kellett. Az atrazin hosszabb időn át való tartós fogyasztása esetén ugyanis egészségügyi problémák léphetnek fel. Persze, az atrazin tartalmú víz heteken át történő fogyasztása sem vezet olyan súlyos egészségkárosodáshoz, mintha ezen anyag koncentrátumát fogyasztanánk. Csak a fertőzött víz ivását és főzésnél történő használatát kellett megtiltani. Megítélésünk szerint nem adódhat probléma a víz zuhanyozásnál, mosakodásnál, mosásnál való használata során, hiszen a bőrfelületen át kevesebb idegen anyag juthat be az emberi szervezetbe, mint annak közvetlen fogyasztása által”." http://www.hirek.sk/itthon/20171218153434/Szennyezett-az-ivoviz-harom-csallokozi-faluban.html)

Nem ma lesznek ennek mellèkhatàsai...nem ma leszünk betegek. Ebben biztos vagyok. Majd később!

Ezek után, felteszem a kérdést: Ti fürdetnètek a babàtokat ilyen vìzben? Mosogatnàtok benne? Kimosnátok a ruháitokat? Mert állítólag ezt lehet. Ugye a bőrön keresztül kevés jut be a szervezetbe. ( Ki az, aki ezt igazolta, megengedte, bevizsgálta, nem tudom.)

Csallòköz,nekünk az èdenkert. Az otthonunk. IVÒVÌZ...termèkeny talaj...a Duna kanyargós ágai...csodálatos és érintetlen vizek. Ez élt bennem, ma ezt veszítettem el!

Ùgy èrzem tehetetlen vagyok. Ès nagyon dühös. Vásárolom a gyermekemnek az eko és bio élelmiszert, hazait, egyszerűt, tisztát. Csak a kertben termelt zölséget és gyümölcsöt fogyasztjuk  és most kiderül, hogy végig ezzel károsítom az egészségüket.

Azt hittem olyan világban élünk, ahol ezt nem tehetik meg az emberekkel! 

Reméltem, hogy egy vegyi üzem, gyártó anyagi érdeke nem lesz fontosabb az egészségünknél.

Dühös és bosszúra szomjas vagyok!

Bosszant az intézmények ostobasága és a miénk is. Igen, a miénk, mert nem állunk egy válságstáb előtt és követelünk komoly magyarázatot, gyors reakciót! Emberi életekről és egészségről van szó!  Az enyémről, a két kisgyermekeméről, a tiédről!!!

Mert lehet ma Csallóköz, a magyarlakta területek, de holnap már akár  Győr is lehet érintett, és így  tovább, és így tovább...

 

 

 

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.