• Gyökeres Kinga
  • Élet

Új év, Új mese

Mi már szinte el is felejtettük hol ünnepeltünk, de gondolnátok, hogy nem mindenhol kezdődött még el az új év? Azokban az országokban, ahol a holnaptár szerint élnek, csak február 16-án kezdődik. Ilyen pl. Mongólia, Vietnam vagy Kína.

Kínában az új év, más nevén tavasz fesztivál, az év legfontosabb eseménye. Eredetileg 15 napos volt, ma már csak 7 napos ünnepet ül a többség. 

kinga2

Ebből az alkalomból az egész ország mozgásban van. (A 2017 év összesített adatai szerint a kínai új év ideje alatt minden egyes kínai majdnem 2 utat tett meg). Ilyenkor kiürül a város, mindenki otthon van.

 

 Az ünnepnapoknak is megvan a témájuk. Például van a "mindenki szülinapja" (ha nem tudnád a születésnapodat), van az ősök tiszteletének napja, de a leghangosabb ünneplés mégiscsak a bőség, azaz a pénz istenének napján van. (Bizony, bizony a kínaiaknak erre is van külön istenük). Pár éve még ki sem lehetett lépni a lakásból olyan vad petárdázás ment a metrópoliszok utcáin egész nap, de most már komoly bírságot fizet az, aki durrogtat.

Az ünnepekre kidíszítik a várost és a házakat. Piros papírra írják fel a jókívánságokat, amit aztán az ajtó köré ragasztanak, piros lampionokat akasztanak mindenhová, piros borítékban kapják a gyerekek a „szerencsepénzt”.kinga1

Miért pirosban? Mert a kínaiak számára az a legszerencsésebb szín. Vendéglők elé is előszeretettel akasztják ki a piros lampionokat.

Pekingben volt egy utca, amit a piros lampionok utcájának hívtak. Külföldieknek mondogatták is, hogy szerintük este oda kéne menni és a turisták, főleg a fiatal férfiak, lelkesen helyeseltek. Ki ne akarna egy kínai vörös lampionos negyedbe menni? Nagy volt a csalódás amikor kiderült, hogy ez csupán a menő éttermek utcája. Ma már nincsenek kinn a piros lampionok, rájött a város vezetése is, hogy ez félrevezető.

Az ünnep alatt az is fontos mit eszik ilyenkor az ember. Természetesen rengeteget, mint bárhol a világon ünnepek idején, de vannak különleges szimbolikájú ételek. Itt például a hal bőséget hoz, a kínai tészta hosszú életet, az édes rizsgolyók összetartozást a családtagok közt, a tavaszi tekercs gazdagságot.

A családtagok megbeszélik kivel mi történt, a fiatalok pedig hagyományosan az ünnepek alatt mutatják be a párjukat. A lányoktól még mindig azt várják, hogy az iskolák elvégzése után gyorsan családot alapítsanak. Az utóbbi években volt már olyan szolgáltatás is ami levette a még pártalan lányok válláról a terhet. Kikölcsönözhettek egy partnert az ünnepekre. Szerződésben megegyeztek a napi díjban, a kézfogás családtagok előtt általában benne volt a szolgáltatásokban, de a csók, vagy az együtt alvás már nem. És jövőre elmondhatják a tavalyi pasiról, hogy úgy összetörte a szívüket most látni se akarnak semmilyen udvarlót!

Az új évhez kapcsolódik még megannyi hagyomány és szokás. Meg kell adni a tartozásokat, mert az új évtől már nem érvényes a behajtás. Meg kell gondolni mit mond az ember, mert ha rosszul választja meg szavait, szerencsétlenséget okozhat az elkövetkezendő évre. A petárdákkal elűzik az ártó szellemeket és még sorolhatnám.

kinga3Nekem kétszer volt szerencsém átélni a kínai új évet Kínában. Először a lakásból nem is mertem kilépni három napig mert olyan erővel ment a petárdázás. Másodszor a kínai tánc tanárom hívott meg a lakásába a tánccsoporttal egyetemben. Összeütöttek egy rakás kaját és pukkadásik etettek, hordták a tálkámba a jobbnál jobb falatokat. Aztán énekeltünk. Előszeretettel hallgatták a magyar dalokat, majd megnéztünk egy balett előadást. Nagyon meghatott a szeretetük hisz a saját családjukat hagyták otthon, hogy velem ünnepelhessenek. Az idén február 16-ra esik az új év, és a kutya éve következik.

Mit mondanak a horoszkóp készítők a ránk váró esztendőről? Egy jó, ám fárasztó évnek nézünk elébe. Pénzügyileg sikeres lesz, de fokozottan figyeljünk az egészségünkre. Felejtsük el a hanyagolást és a halogatást, tervezzük meg jól a kutya évét, hogy az azt követő malac éve is jól sikerüljön! Hát akkor mindent bele. 新年快乐(sin nian kuai le ) azaz Boldog Új Évet!

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.