• Mészáros Krisztina

Létezik anya-seb?

,,Természetesen a legtöbb anya a legjobbat akarja a lánmom 4211830 1280yának. Csakhogy, ha egy anya nem dolgozta még fel a saját fájdalmát, és nem tudott megbékélni az áldozatokkal, amiket meg kellett hoznia, akkor azt, ahogyan a lányát támogatja, át fogják szőni olyan üzenet-foszlányok, amik finoman szégyent, bűntudatot és kötelesség-érzetet ültetnek el benne."- idézet az inspira.blog.hu egyik cikkéből. 
...
Választaniuk kell két dolog között: vagy beleállnak az erejükbe, vagy szeretetet kapnak; de a kettő együtt nem lehetséges.  A legtöbb lány a szeretetet választja a kiteljesedés helyett, mivel igen erősen azt érezhetik, hogy ha maximálisan kiteljesednek és megélik az erejüket, akkor ezáltal elveszíthetik a számukra fontos emberek, főképp az anya szeretetét. Így hát a nők kicsik és kiteljesületlenek maradnak, és tudattalanul tovább adják az anya-sebet a következő generációnak.
...
Az a sztereotípia, miszerint „egy anyának mindig csupa szeretetnek kell lennie”, megfosztja a nőket az emberi mivoltuk teljes spektrumától. Pedig az anyák igenis emberi lények, és minden anyának lehetnek olyan pillanatai, amikor épp nem csordul túl benne a szeretet. Amíg nem vagyunk hajlandóak szembenézni ezekkel a kényelmetlen igazságokkal, addig az anya-seb árnyékban, feldolgozatlanul marad, és tovább adjuk generációról generációra.
...
Egy anya úgy tudja elkerülni, hogy haragja a lányát találja meg, és hogy továbbadja az anya-sebet, ha teljesen elgyászolja a saját veszteségeit. Illetve ha gondoskodik arról, hogy ne a lányára támaszkodjon, mint első számú érzelmi erőforrásra.
...
Az anya-seb gyógyítása közben kezdjük el megérteni, hogy egy anya jólléte milyen szédítő mértékben van hatással a gyermekére, főképp korai gyerekkorban, amikor az anya és a gyerek még egy egységet alkot. Az anyánk a legalapvetőbb alapja annak, hogy kivé válunk: az első hiedelmeink az ő hiedelmei, az első szokásaink az ő szokásai. Mindennek egy része olyan mélyen a tudattalan szférában zajlik, hogy alig lehet rálátni és felfogni.
Az anya-seb végső soron nem az anyánkról szól. Hanem arról, hogy hogyan fogadjuk el magunkat és egyéni adottságainkat szégyen nélkül.
...
Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.