• Boros Anna
  • Otthon

Éjjel keleszthető nutellás kalács

Az egyik közösségi oldalon ugrottak fel csodaszép zsemlék, éjszakai kelesztéssel, kora reggeli sütéssel. Vagyis alig van munka vele és a végeredmény....leírhatatlan. De az édes reggeliket valahogy jobban szeretjük, csak az éjszakai pihentetéshez ragaszkodtam!

IMG 5277Volt a kamrában egy negyed üveg Nutella és valljuk be, ez volt a legjobb, ami vele történhetett! A kalács első körben, sima fonott csodának indult, de olyan nagy adag lett, hogy kreatívan egy kuglóf formában sütöttem meg, legyen helye terjeszkedni. 

 

 

 

Hozzávalók egy kuglóf formához:

• 300g tönköly fehér liszt
• 60g barna bio nádcukor
• 2 dl tej
• 20g friss élesztő
• 1 ek. olaj
• 2 tojássárgája
• csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

• 5 ek. Nutella
• 120g vaj
• 2 ek. tejszín
• + egy felvert tojás a kalács lekenéséhez
 

Egy pohárban 1 dl langyos tejjel, 1 tk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt, pár perc alatt.

A lisztet és sót átszitáljuk és a dagasztótálba tesszük. Én általában robotgéppel dagasztom a tésztát, nagyban megkönnyíti és megrövidíti a munkafolyamatokat. Tudom, nem az eredeti, mert nem érzem a tészta lelkét....de hát nekem is van lelkem, na!

A tojássárgákat a maradék cukorral kikeverjük, nem kell túl alaposan, majd a gép folytatja....(naugye!)

A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, tojásos-tejes keveréket, az olajat. Majd a tésztát szép simára kidolgozzuk, kb. 10 perc alatt. Mikor elválik az edény falától, kész! Egy kicsit lágyabb, de csodásan sárga tésztát kapunk.

Egy olajjal kikent tálba áthelyezzük a tésztát, letakarjuk frissentartó fóliával és kb. 40 percig hagyjuk pihenni,hogy szépen megemelkedjen, megkeljen.

Addig kényelmesen elkészítjük az expressz lusta tölteléket. Egy kisebb edényben összemelegítjük a Nutellát, vajat és tejszínt. Mikor már sima a krém, félre vesszük és hagyjuk visszahűlni,hogy krémesen kenhető legyen.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen átgyúrjuk és három részre osszuk. Mindegyik részt hosszúkás lappá nyútjuk, olyan 25 cm körül.

A krémet is elharmadoljuk gondolatban és egy-egy adag Nutellás álommal megkenjük egyenként a kis nyúlványainkat és hosszanti oldalról kezdve feltekerjük, így három tészta kígyót kapunk. Mindegyiket először megcsavarjuk, majd hármas fonással összefonjuk őket.

A kuglóf formát előre kikenjük olajjal és az összefonott kalácsunkat belehelyzzük, a végét összecsípve. A felvert egész tojással lekenjük,frissen tartó fóliáva letakarjuk és mehet is a hűtőbe, éjszakázni.

Reggel, bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, még egyszer átkenjük a tojással, és a még hideg sütőbe küldjük be sülni a kalácskánkat, hogy a sütővel együtt vegye fel a hőmérsékletet. Kb. 50-55 perc alatt sül gyönyörű aranybarnára, illatosra, csak úgy bugyog ki belőle a Nutella... Ha esetleg nem az éjszakai kelesztést választjuk, minden ugyanúgy, csak nem megy a hűtőbe és az előmelegített sütőben sül készre 35-40 perc alatt. 

Hát indulhat jobban egy hideg, őszi reggel? 

Jó sütést!

@Bakeann

ui.: elnézést, de esélyem sem volt jobb képeket készíteni a készítési folymatról, hajnali ötkor:) Egészben pedig már nem tudtam lefotózni, mert neki estek a fiúk.... a legnagyobb örömömre:)

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.