• MinimÁlMom
  • Otthon

7 + 1 minimalista karácsonyi ajándék

mini12 Karácsonyi időszakot élünk meg családban, bevásárlóközpontokban, munkában, a lelkünkben. Kinek mit jelent ez minimalista módon? Lehetséges-e egyáltalán minimalista ajándékot adni és kapni, hogy sok se legyen, de a „fa alatt is legyen valami”?

 

Sokat futkározhatunk a plázák és piacok közt, ahol ismerős arcokra lelünk, s ha megkérdezzük az illetőtől, hogy van általában olyan gyors, sietős választ kapunk.

-Mi újság?

-Nagyon be vagyok havazva.

Hát így vagyunk mi, 21. századi, aktív bevásárló, fogyasztó emberek.

De elárulom ajándékot nemcsak a boltban árulnak! A minimalista ajándékozás lényege a tárgyi ajándékok mellett, saját időnk és közösségi élmények megosztása, tapasztalása. De ha ilyesmivel nincs tapasztalatunk, akkor mégis hol és mit ajándékozzunk?

Mire lenne szükségük igazán?

Próbálok 7 tippel szolgálni, amit az idei szakirodalomból szűrtem ki, saját tapasztalatokkal színezve, de azért nem árulok el mindent, hogy szeretteim, akik a sorokat olvassák, meglepődjenek a fa alatt.

Nem csomagolható….

  1. Élmények – ide tartoznak a wellness hétvégét, állatkerti látogatók, koncertjegyek, színházbérletek, közös utazások. Gondolkodhatunk extrémebb élményeken is, lehet ez egy bungee jumping, éttermi ebéd, lovaglás, vagy extrémsport utalványok. Ennek pár éve nagy boomja volt a mindenféle akciós portálokon.
  2. Családbarát programkuponok lennének az élmények kategória fontos komplementerei, azaz kiegészítő ajándéka. Errről tudni kell, hogy egy kisgyerekes anyukának ideális az élmény, vagy könyv mellé egy szimbolikus ajándékkupont is ajándékozni ilyen felirattal „két óra az életemből”, „cseréljünk háztartást (kitakarítok, kimosok), vagy „hagyd nálunk a gyerekeket”, ami lehet „ottalvós gyerekbuli”, míg ti romantikáztok...Erre megfelelő akár egy frappáns kis cetli is, és a hála biztos nem marad el. Hasonló korú gyerekeknél megoldható a baráti körben, közeli barátoknál, hozzánk közeli lakhelyeken.

Mit ajándékozzunk szeretteinknek, barátainknak, akik nem minimalisták?

  1. Szépség és illatfergeteg, én- idő, ami a kozmetika vagy parfüm leginkább, azt sugallja „van időm magamra, fontos vagyok magamnak” . Ez pedig ideális közeli barátoknak, szülőknek, viszont nem feltétlen a kozmetikai csomagok és szettek azok, amik megfelelnek, ebben is próbáljunk különleges márkákat ajándékozni, amiket mi is szeretünk, illatokat, mert a karácsony igenis tipikus illatokkal jár.
  2. „Cérnazokni kategória” - akármennyire is meglepő, ez egy örökzöld kategória, s értem ezalatt az idősebb férficsaládtagok félelmét bevásárlást illetőleg. Segíthetünk nekik egy internetes rendeléssel, olyan esetben, ha a konkrét dolgot nem találják meg a piacon, vagy esetleg nehéz nekik eljutni a próbafülkéig. Viszont nem is gondolnátok mennyire nehéz 100 százalékos pamut cérnazoknit venni manapság, inkább csak rendelni lehet internetes üzletből, eshopról. És állítom ez is idő, amíg ilyet „kigúglizunk”! Nekem eme a kategória is nagyon minimalista. Annak  a generációnak viszont, aki az internet adta lehetőségeket nem tudja kihasználni, segíthetünk egy ilyen rendeléssel.
  3. Minimalista könyv - gyerekeknek egy könyv a fa alatt fontos, erről nehéz még „minimalistaságom” alatt is lemondani, de korlátozni lehet, felnőttnek elektromos könyv, az EPub és Mobi verziók. Előtte érdemes megkérdezni, kinek milyen a könyvolvasója mivel a minimalisták kevés bútorzattal szerelik fel házukat, ebbe a könyvespolcok egyre kevesebb helyet kapnak, viszont maga az olvasás pihentető, azaz slow living módszerek egyike. A "Könyv a legjobb barátnő"( szerk.megj.polgári társulás)  szlogennel nemcsak, hogy jó olvasnivalót, de szép és hasznos projekteket is támogatunk. Találhatunk ehhez hasonló polgári társulásból még akármennyit, az idei év kedvence nálam a www.skutocnydarek.sk, ahol kecskék is vehettek. De erről többet nem árulhatok el…! A minimalista olvasás kategóriába tartozhatnak még az újság és hetilap előfizetések karácsonyi akciókban, lehet ez várandós, sportos, konyha és háztartás, vagy akár kertész és autós témákban.

Nyomtatható „közös kuponos ”kategória forever…

Bevallom kicsit egoista ajándéknak tűnhet, mert az ajándékozó is kiveszi a részét, de…

  1. Hobbi- aktivitás kategória,  pl. konditerem, uszoda, búvárkurzus, varrótanfolyam…ez kifogyhatatlanul hosszú lista, tényleg fontos ismerni a másik felet, mert akkor lehetünk benne biztosak, hogy ráhibáztunk az igazi álmaira és vágyaira. Én most egy varrótanfolyamot keresek, s már csak a kupont, vagy számlaszámot küldöm mailben a férjemnek, aki aztán kinyomtatja, majd a szép A4-es papirost piros szalaggal (amit persze én adok neki) átköti, és a fa alá teszik.
  2. Adjuk csak magunkat,  adjuk az élményt és tartalmas közös időtöltést (nagyon egyszerűen hangzik, de a mai világban, ahol egy találkozót összehozni gond és nincs időnk egymásra). Ajándékozzuk az időnket családunknak, barátainknak, hisz megérdemlik. Legyen ez egy kávézó, vagy étteremutalvány, de akár egy egyszerű gesztus, hogy amikor kell, akkor ott vagyunk a másiknak egy kötetlen beszélgetésre.

+ 1, azaz PLUSSZ odafigyelés…

 IT élmény kategória- virtuális valóság

Bevallom, ez nem is az én találmányom, hanem a kreatív műszaki beállítottságú férjemé, aki tudatalatt minimalista. Azzal, hogy valóban odafigyelünk egymásra egy- egy beszélgetés, vagy családi program alatt, sokszor hozzásegít bennünket ahhoz, hogy sikeresen rájöhetünk egymás valódi szükségleteire.  Ezek néha nem is olyan dolgok (kacatok, clutter az angol szakirodalomban) amik üzletben kaphatóak, de nem ám! Erre jó példa a legutóbbi megható történet,  amivel soraimat zárom. A napokban mikor nagymamám egy beszélgetés során arról ábrándozott, hogy mennyire szeretett volna Egyiptomba, a piramisokhoz eljutni, de egészsége nem engedi, hogy repüljön, így már nem fogja látni, nem is annyira vette senki komolyan..Hallottuk már minden évben, tudjuk, sajnáljuk. Erre jött a virtuális realitás ötlete, s azon ügyködik a család férfitagja, hogy repíti mamát repülőgép nélkül a piramisokhoz. Ehhez egy virtuális szemüveg és program kell csak, meg sok akarat és szervezés…!

Minden bizonnyal szebb, letisztultabb, közelibb, önzetlenebb egy ilyen ajándék!

Sok beszélgetős estét, kellemes időtöltést, behavazott téli estéket, de nem „behavazott” elméket és rohangálós, ideges napokat! Addig is míg kicsomagoljátok, vagy becsomagoljátok a kis minimalista ajándékot, kevés minimalista karácsonyi bevásárlást kívánok, s mindenkinek sok időt, arra hogy lélegezzen! Nem hajt senki, nem sietünk sehova,nem vagyunk és nem is akarunk behavazva lenni! S ne feledjétek, a kevesebb néha több…!

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.