• Mészáros Krisztina
  • Otthon

Majdnem nyers és vegán flódni torta

IMG 20181229 201421 860Néhány hete nyers, vegán hatfogásos vacsorán vettem részt, amely életem első lakáséttermi vacsorája is volt, így nem csupán az étel, de maga az alkalom is emlékezetes maradt, hála a Hodossy házaspárnak és Varga István nyersséfnek.( A vele készült beszélgetést a youtube csatornánkon is megnézhetitek, a link itt található.) Itt kóstoltam az első vegán és nyers flódni tortát, amelyet karácsonyra megpróbáltam rekonstruálni. Íme a recept és a leírás!

Mi kell hozzá? Pontos adagot nem írok, mert a saját ízlésetek, formátok szerint ki tudjátok tesztelni, miből mennyi kell, csak bátran, elrontani nem lehet. Arra kell figyelni, hogy álljon össze minden réteg, legyen elég szaftos, de nem túl folyékony!

-dió

-mák ( boltban kapható negyed kilós zacskó elég)

-édesítő

-alma

-kókuszolaj

-fahéj, citromhéj, narancs leve

-sűrítésnek: kókuszreszelék és utifű maghéj

A hozzávalók és az elkészítés is igénytelen, én fél nappal az összeállítás előtt vízbe áztattam kb. öt marék diót, hogy megszívja magát vízzel (István magyarázata szerint ez az aktivizálás a csírázási folyamatot indítja el, ráadásul nekem így még jobban ízlik).

Édesíteni mindenki saját ízlése és egészségügyi állapota szerint használhat mézet, eritrint, cukrot, datolyát. Én kétszer készítettem el a tortát, egyszer datyolyát használtam, amelyet a többi hozzávalóval csak összedaráltam, másodszor már mézet.

Az első lépés az alma meghámozása és reszelése, egy kilóból elegendő lesz. Az én tortám csak félig nyers, mert az almát megpároltam fahéjjal, mivel több napra elegendő mennyiséget készítettem, szerettem volna ha a nyers alma nem enged plusz levet, vagy nem kezd el erjedni. Így még három nap után sem változott az íze. Kókuszolajat használtam a párolásnál is, és a dió és mák is kapott egy nagy kanálnyit, hogy hűtés után szilárdabb legyen.

Utána következik a dió darálása, én aprítóval gyorsan végeztem vele, tettem hozzá reszelt kókusz, és a párolt almával is dúsítottam. Aki szilárdítani szeretné az utifű maghéjjal megteheti. Ez kerül a tortaforma aljára, ha szép mutatós szeletet akarunk, kis formát válasszunk, de a normál méretű forma is kb.félig lesz tele ezzel a mennyiséggel.

Eztán jön a darált mák, negyed kiló.Én narancslét adtam hozzá és persze a párolt almából is, lehet reszelt citrom héját is, nekem nem volt bio minőségű, így kimaradt. Ezt a réteget is csak rásimítjuk a dióra. 

Azt tapasztaltam, hogy szépen lehet minden réteggel dolgozni, nem mosódnak össze.

Az utolsó rétegünk az alma, a maradék.

20181229 154839

Ennek a finomságnak a legnagyobb előnye, hogy gyorsan és könnyen összeállítható, és az ételallergiásoknak vagy gyerekeknek is tudunk egészséges alternatívát kínálni, amely nagyon finom.

Hűtőben tartva másnapra gyönyörűen összeáll, szeletelhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.