• Boros Anna
  • Élet

Hygge Lányok! Vagyis vélemény egy könyvről.

IMG 5283Jonny Jackson & Elias Larsen : Az otthon melege, Hygge: a boldogság dán receptje, Corvina kiadó

„Dánia nem véletlenül a föld egyik legboldogabb országa, ami nagyban a hyggének köszönhető. A hygge gyertyafénnyel és ropogó tűzzel, vidám baráti és családi együttléttel világítja be a hosszú, sötét skandináv teleket. Áthatja a dán lelket, egész évben hat az életstílusra. A hygge nem fordítható le egyetlen szóval vagy kifejezéssel, olyan állapot, amikor az ember örömöt lel egyszerű hétköznapi élvezetekben, a napkelte látványától a barátokkal való étkezésig, beszélgetésig.“

 

Ez a könyv bevezetőjének első négy mondata. Tulajdonképpen össze is foglalja mindazt, ami majd 143 oldalon vár ránk, ebben a viszonylag vastag papíros, színes, kis méretű könyvben.

A téma gondolom nem ismeretlen, mint inkább rendkívül divatos, a Hygge (hügge) lényegének az összefoglalása, megismertetése szép fotókon, ötleteken keresztül. Maga a könyv hat fejezetre oszlik, mind- mind a hangulatot próbálja átadni,hol átlapozósan, hol érdekesen.

Van pár fejezet, bevallom, amin gyorsan átsiklottam, mert rohadtul nem érdekelt, melyik fa típus hogy ég?! Van-e füstje, lángja, bűze, szaga.... ki a t...et.érdekli? Hát a dánokat!

Aztán persze vannak benne naiv részek, hogy varrjunk a szárított levendulának párnácskát, hogy kössünk pompom-ot a sapkánkra, illetve kössünk bögre melegítőt..... na ez nem ragadott meg,

De van a könyvben gasztro rovat, amit biztos ki fogok próbálni! A dán vajas keksz, a forralt almabor vagy akár a pézsmatök leves készítése.

Ezeken kívül végig a feelingen van a hansúly, a hygge-n, amiről  nekem mindig a „cozy“ angol kifejezés jut eszembe, amit előszeretettel használok, és a férjem hidegrázást kap tőle.... söbaj!

Szóval, életérzés, naiv ötletek, de! Végig jól érztem magam a könyv olvasása közben (cirka 30 percet vett igénybe...), végig vágytam a vastag zoknira, hogy bedurrantsunk a kandallóba és igyunk egy pohár forralt bort. Valamihez mégiscsak értenek, mert elérték, hogy vágyjak a hygge-re, lássam  magam fát aprítani (...már nem látom), kekszet sütni,vagy bogyós gyümölcsből lekvárt főzni „fél óra alatt“ (ez is elmúlt azóta).

Kellemes kis könyv, szombat délelőttre pont jó lesz!  És néha újra elő kell venni, mikor pusztulásnak indulnak a boldogsághormonjaink, hogy merítsünk egy kis érzést belőle.

Élvezzük az insipirációkat, a szép fotókat, a könnyed recepteket....ha már megvettük.

Jó olvasást!

A hygge legyen veletek!

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.