• MinimÁlMom
  • Élet

A minimalizmus válasz: Tedd fel a kérdést!

11Az egyik leginspirálóbb minimalista  blogján olvastam ezt a találó címet, miszerint mindenkiből mást hoz ki ez a modern  „izmus”, az egyszerűség keresése. Egyszer kell csak rendet rakni az életben, KonMari japán otthonszervési tanácsadó szerint. Nemcsak rendet kapunk vissza. Az életet magát.

Arról, hol értem el a határt, s lettem minimalista, vagy mikor telt be „eddig- eddig- eddig“ a pohár, már írtam az első MinimÁlMom bejegyzésemben.  Elveim is lassan kialakulóban: szabadság, egyszerűség, tudatosság. Letisztulás. Fizikai, szellemi. Teljes. Van kedvetek velem tartani? Ha igen,hát indulás!

Nézzük a minimalizmus atyjait!

Egyáltalán nem titok, hogy a minimalizmus kezdetei nehezek, ezt így az elejére meg kell hagyni, mivel még frissnek számító minimalista vagyok, nyár óta. Még mindig sokat olvasom a minimalizmus atyjait, Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus weboldalát, akik így 20 millió ember életét változtatták meg. Ekkora célt azért nem tűztem ki magam elé. Örülök, ha a családom és közvetlen környezetem kicsit betanul a szakmába.

Mit jelent a minimalizmus?

Mindenkinek mást. Csak olyan dolgokkal vedd magaddal körül, amik számodra fontosak, és nem kacatok. Nehéz behatárolni. A kevés néha több. Igaz ez főleg egy született maximalistának, aki iskolában, munkában mindig túlteljesített, most olyan hihetetlen. Ugyanúgy az itteni embereknek. Olyan ez, mint csallóközinek nem enni húslevest, "kirántott" húst, majd rétest a búcsúban. Nehéz is elmagyarázni „mifelénk” miért is akarunk mi keveset, ha lehet több, vagy ahogy errefelé mondják , „há ha telik rájo“.  A minimalizmus anyjai nálunk inkább úgy fogalmaznának: "Ha akcióban van, vegyél kettőt.Tényleg nem kell három."

1min

Viszont a fenti szakatyák szerint egy is elég. Lehet hogy még sok is.

Hörcsögkórból Diogenész

Gyakran merengek. Hasonlítgatok. Nagyanyáink biztosan minimalisták voltak, kicsit másképp persze. Mivel sokszor nélkülöztek, nem volt százfajta sampon (ha volt egyáltalán sampon, és nemcsak szappan mondjuk, ki tudja,talán utána kellene járni), meg terjedelmes választék az üzletben. Egyszerűen, mert olyan világ volt. Aztán a világ kicsit elfajult, és a 90-es évek végére mindenki gyűjtögető „hörcsögkórban” szenvedő kompenzálással próbálta magában feledni és feledtetni a múltat, s jó előre megelőzni a nélkülözést, vásárolni kartonokat, nagy csomagolásokat. Nehogy egyszer majd cukorért kelljen sorakozni és akkor majd ne legyen! Inkább készítsünk be, vegyünk sokat! A mai kor gyermeke meg csak halmoz, minden nagyszülőtől még többet kap, azt is dupla mennyiségben. Aztán jön a versengés családon belül, s minden más társadalmi hatás. A végét sem látjuk. Csak esetleg akkor pár napig, óráig, ha bezár a hypermarket, szupermarket, a „lidli” meg ilyesmi. Konzumerizmus ezerrel.

 

 

A kevés néha sok- A minimalizmus és a selejtezés

A minimalizmus életmód, bár mindenki azt hiszi, inkább hófehér és kissé hiányos lakberendezés. Meg minden más. A pályázati tanácsadói munka igazán nagyban hasonlít a rend-tanácsadó KonMariéra, hisz egy pályázatot igénylő kliensnek meg kell magyarázni, hogy ha egyszer kitalál egy koncepciót, akkor nem kell csak úgy „üresbe” találgatni, hogy „pénz kell”,  ha tudják mire, sokkal könnyebb. Ezek után már csak célokkal teli közhasznú projektot szeretnének.  Mint KonMarinál a rend. Nemcsak rend kell, hanem annak megtartása.

1minimalAmikor felteszem itt a kérdést : Miért vagyok fáradt? Miért vagyok nyugtalan? Hogyan lehetne mindig rend? Nem legó darabkákból álló kaszkadőrszőnyeg! A válasz: a minimalizmus. Éljünk egyszerűen, rendszeretően, elvek szerint! Akarjunk inkább tudatosan elérni eredményt!

KonMarinál ez a kettősség a rend és az életed. Ezért is tetszik a minimalizmus. Tisztába kerülsz az értekeiddel, azzal, hogy látod, mi hol és hogyan van elhelyezve. Azzal, hogy mit akarsz csinálni. Úgy, ahogy akarod, ahogy szeretnéd, tervezni, szervezni, amit szeretnél selejtezni, rendszerezni. Mert az otthonod a világod, úgy igazán a tiéd. Ahogy KonMari mottója mondja: „Organize the world”. Avagy : Szervezd a világot. S ahogy én szoktam mondani.  „Szervezd a világod. Legyen EGY világod…”

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.