• Bartalos Tóth Iveta
  • Élet

Szeretettel, Ági - könyvajánló

agiNéhány nappal ezelőtt   a szokásos gyors Facebook átlapozás  során figyeltem fel egy nem mindennapi könyvajánlóra.  Antal Ági írt néhány szerény sort saját,  most megjelent könyve kapcsán. Szeretettel, Ági című könyvét másnap reggel be is szereztem a Családi Könyvklubban és a munkahelyi ebédszünetem alatt már olvasni is kezdtem. Nem kellett több néhány sornál hogy érezzem, nekem szól. Rólam is szól. Ez az érzés még inkább fokozódott, ahogy Ági családi történeteivel végigvezetett élete néhány meghatározó pillanatán.

Bevallom őszintén és ezt akkor neki is megírtam, jó néhányszor megbőgetett. Rengeteg volt a hasonlóság  kettőnk életében és  bennem sorra törtek fel elfeledett, vagy eltemetett érzések, emlékek. Ezek egy része kellemes volt, míg egy másik a rég begyógyultnak hitt sebeimet is felszaggató.  Fájdalmas, húsba tépő. Az ilyentől sem szabad félni.  Dolgozni kell vele, felszínre hozni, gyógyítani, megnyugtatni.  Az elföldelés nem jó stratégia, ha továbblépni, fejlődni szeretnénk.

Azt hiszem, hogy a kenyérsütéses történetét olvasva  kezdtem el újra megnyugodni.  Igen, a kenyérsütés az egyik legősibb terápia, ezt magam is így gondolom néhány éve már s lám, most is nyugtatólag hatott rám. Képzeletben akkor én is kaptam egy szeletet abból a kenyérből, amelybe szeretetet, törődést és otthonízt  is süt.  Bárkinek, mindenkinek.

A jóga –  hosszasan mesél róla. Hogy szerette meg, lett az élete része és valamilyen formában annak kiteljesedése, útja is. Hogy vezette el ez az út egészen Indiáig, ahol megannyi kalandot átélve jutott el még közelebb saját magához is.

Azt mondják, az embernek el kell veszítenie számára fontos dolgokat ahhoz, hogy megtalálja az igazi értékeket az életében. Ági rengeteg mindent elveszített és talán még több mindennel gazdagodott.  Úgy hiszem az igazi gazdagság  az, amikor a kincseinket már másokkal is meg tudjuk osztani. Nem materiális dolgokról beszélek. Tudásról, tapasztalatról, energiáról, segítségről, munkáról, törődésről, elhivatottságról.  Csupa olyan dologról, amelyek változásokat képesek előidézni, beizzítani, aktiválni, útra indítani.

Úton lenni jó. Utazni annyit jelent mint megtapasztalni, látni, érezni, fejlődni. Nincs is kiábrándítóbb a konstans, mozdulatlan állapotnál egy ember életében, legyen az a saját útja bármely szakaszában is.  A megtett út nem csupán egy leélt életet jelent, hanem elsősorban a lélek formálódását, tapasztalását.  Az egész  folyamat legnagyobb csodája talán az, mikor egy sokat megélt utazó képessé válik mindent elengedi, tökéletesen letisztulni.  Megtapasztalja  ebben a teljesen csupasz állapotban a végtelen szabadságot és a mérhetetlen gazdagságot.

Szívből ajánlom a könyvet mindenkinek, aki Ágihoz és hozzám hasonlóan is örök vándor.

A könyv  megvásárolható a Családi Könyvklub üzleteiben. Az értékesítésből származó teljes bevétel a Tündérkert művészeti fesztivál megvalósítását támogatja.

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.