• Bartalos Tóth Iveta
  • Élet

Szezámmagos nyers céklasaláta zöldségfasírttal

50418376 275027859835061 7996510905015730176 nNem  vagyok vegán, de nagyon szívesen színesítem az egyébbként glutén és laktózmentes étkezésemet  különböző növényi alapú finomságokkal. Van bennem egyfajta  tudatosság  is , hiszen  az egészséges, kiegensúlyozott  életmódra törekvés mellett szeretnék kevesebb  állati eredetű élelmiszert is felhasználni az étkezéseimhez, figyelve ezzel egy kicsit a bolygónkra.

Nem lehet úgy tenni, mintha az állattenyésztés nem lenne hatalmas teher a Föld számára.  Rengeteg energiát, forrást pazarolunk el csak azért, hogy hatalmas mennyiségű  ( beltartalmilag sok esetben üres, rossz minőségű ) állati eredetű élelmiszert állítsunk elő, miközben sokkal környezettudatosabb lehetne ezek  legalább részbeni növényekkel való helyettesítése.

 

A zöldségekben azonban sokkal több rejlik húspótló energiaforrásoknál. Színesek, ízletesek és rengeteg kreatív variációra adnak nekünk lehetőséget, ha szeretünk kísérletezni az ízekkel. Én nagyon is szeretek és amikor megláttam Deliciously Ella ( Ella Woodward)  receptkönyvében egy nyeres céklasalátát, azonnal neki is kezdtem az elkészítésének, egy kis csavarral persze.

A salátához egy nagyobb céklát, egy almát és két répát hámoztam meg, majd reszeltem le a nagylyukú reszelőn. Az alma savasságát  a salátához illőnek gondoltam, így beletettem azt annak ellenére, hogy a recept nem írta ezt.

Az öntet elkészítése is ugyanilyen egyszerű volt. Két leveseskanálnyi  sárgabarackecetet ( az eredeti recept almaecetet írt, de nekem van néhány különlegesebb gyümölcsecet is a hűtőmben ), két leveseskanál juharszirupot öntöttem a reszelt zöldségekre, majd 2-3 kanálnyi szezámmagot adtam még hozzá. Hát mit mondjak, ez a saláta így egyben isteni!

Rögtön el is készítettem hozzá egy finom zöldségfasírtot, melyhez párolt répát, karfiolt, kelbimbót, brokkolit törtem össze egy zöldségnyomóval. A mixhez egy pohárnyi főtt kölest adtam, valamint csicseriborsólisztet és egy tojást ( ez utóbbi teljesen elhagyható).  Sóval és borssal ízesítettem. A kanálnyi fasírtokat olajos kézzel megformáztam, majd kisütöttem.  Három étkezésnyi adagot lefagyasztva elraktam, hogy a segítségükkel könnyebb legyen a hétköznapi mentes étkezésem kivitelezése.

A saláta finom késérője húsos ételeknek is, próbáljátok ki akár úgy is, ha menthetetlen predátorok vagytok!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.