• Kiss Limpár Éva
  • Kultúra

Mitológia az ékszereken át...Vica világa!

Gyerekkorom óta vonz a zord skandináv világ - nem tudom, mennyire köszönhetően részben északi génjeimnek, valószínűleg ez csak romantikus belemagyarázás - pechemre ráadásul nagyon fázós vagyok...
De idestova 30 éve, mióta bátyám kezembe nyomott egy germán mitológiával foglalkozó könyvet (csak hagyjam már békén), nem csak a jelen Skandináviáját szeretem, hanem  közeli ismerőseim lettek Odin főisten a hollóival meg a farkasokkal, Thor és Loki (akik Hollywoodnak köszönhetően most általános ismertségnek örvendenek, bár eléggé kalifornizált formában), Freya és Frigg (a szépség és tavasz istennője, utóbbi pedig a házasságé és gyengédségé - az a vicces, hogy nem lehet kibogozni,ez a két alak egy és ugyanaz-e, vagy külön istenségek - ez annyira nőies dolog, nagyon tetszik) és még sok-sok figura - egyébként a régi germán világ meglehetősen emancipált volt, gondoltátok volna? Bár általános volt a többnejűség, a nők válhattak, uralkodtak, önálló vagyonnal rendelkezhettek és örökölhettek is! Még egy ok, hogy szívesen kalandozzak ezekben a régi történetekben, Asgardban, az istenek otthonában vagy a (meglehetősen véráztatta) sagákban. Nem lehet nem szeretni egy világot, aminek a teremtéstörténetében fontos szerepet játszik egy tehén, aki addig nyalogat egy követ, amig abból valami nem lesz. Az sem véletlen, hogy a fantasy vagy a metálzene is sok germán alakot foglalkoztat, vagy ott a méltán népszerű Vikingek tévésorozat - a kicsit poros, megunt Olümposszal szemben nagyon életteliek és szexik ezek a sztorik. 
Hogy jönnek ide az ékszerek? Az ősi germán népek diszitőművészete - ezen belül az ötvösség is - igen magas szinten állt. Fennmaradtak gyönyörű fafaragásaik, amikkel hajóik orrát díszítették. Ezek főként geometrikus mintázatok, pontos matematikájuk a muszlim világ arabeszkjeire emlékeztet. Régen szerettem volna már megidézni ezt az ornamentikát, a magam módján stilizálva - mikor kezembe akadtak ezek a réz bigyók, a kigyózó mintákkal, már tudtam, megvan az alap (talán abba sem hagyom, ha el nem fogynak a rézbigyók - remélem, Odin még az utamba vezérel párat... Ott tülekedik az agyamban ugyanis a fényességes Baldr, a Midgard-kígyó, a Bifröst-szivárványa és a többiek, megvalósításra várva. Tehát remélhetőleg folyt. köv. ! )
 
fekete odin 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
​Hugin és Munin, Odin főisten két hollója - a Gondolat és az Emlékezés. Minden nap megkerülik a Földet, hogy hírekkel szolgáljanak Uruknak.
 
"Elme és Emlékezet
nap mint nap felderíti
a földi tájakat;
aggódom, nem tér majd
vissza egyszer az Elme,
bár Emlékezetért
szívem még szorongóbb."
zöld freia 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
​Freya, a szépség és tavasz istennője, macskák vontatta kocsiján közlekedik, ezért külön szeretjük
kék frigg 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
​Frigg, a házasság istennője, kicsit komolyabb szépség
1piros loki
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
​Loki, a furfangos (és néha ármányos)
 
1barna thor
 
​Thor, a villámisten (szép és erős, de egyes források szerint khm...nem túl okos) 
 
1yggdrasil1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
​Yggdrasil, a Világfa  - összeköti az alvilágot az emberek birodalmán, Midgardon keresztül egészen az istenek otthonáig, Asgardig- a mitológia számtalan, szimbolikus és szórakoztató lényének otthona
11zöld világfa
 
Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.