• Mészáros Krisztina
  • Kultúra

Peti és Brumiarc közös története

 
petiRajkovics Péter közgazdász, főszerkesztő, író. Sokoldalú ember, aki érzékeny oldalát a saját meséjébe is bele tudta szőni, sőt, tudatosan tette ezt! Brumiarc és a cirkusz című mesekönyve több estés olvasmánya lehet általános iskolás gyermekeinknek, de az ovisok is örömmel lapozgathatják a szépen illusztrált mesét( Fodor Miklas Veronika)! S ami leginkább tetszik, hogy mint az illusztrátor, mint pedig a szerző felvidéki magyar.
Az első szemináriumon már meséltél az akkor megjelenő mesekönyvedről, Brumiarc történetéről. Idén kiadtad a második részt is. Mesélj a készületekről!
 
 Valóban, idén jelent meg a második kötet, amely a Brumiarc és a cirkusz címet kapta. A történet már két éve megíródott, egy ideig aztán ott lapult a fiókban, de idén anyagilag is lehetővé vált a kiadása. Ezzel kapcsolatban minden feladatot én irányítottam, én kerestem grafikust, illusztrátort, nyomdát és én is pályáztam. Éppen ezért gondolom úgy, hogy egy igazán hozzám közel álló kiadvány született, amely ismét csak arról mesél, milyen fontos hazatérni, mert ugyan a világ szép és csalogató, de az otthon ereje csodás erővel bír. 
 
Hogy alakul a jövője a kis mackónak?
 
A jövő kapcsán annyit, hogy már tervezem a harmadik rész megírását, feltehetően az elkövetkező hónapokban meg is születik, de ennek kapcsán fontos szerepet töltenek be majd a találkozások a gyerekekkel, a második rész bemutatóin. Múlt évben még nem tudtam annyi helyre eljutni, amennyire szerettem volna, de jövőre is folytatódnak a bemutatók, s az olvasók is hatással lesznek arra, miként folytatom Brumiarc meséjét.
 
Milyen volt a fogadtatás, visszajeleznek a szülök, vagy a gyerekek?
 
Igen, szerencsére visszajeleznek. Tetszik nekik a történet, ötleteket is adnak, sőt, építő kritikából sincs hiány. Éppen ezért szeretem azt a műfajt, ahol már a gyerekektől vagy szüleiktől direkt véleményt kapok, s így könnyebb fejlődni.
 
Még nem vagy édesapa. Volt tesztközönség, olyan gyerekek akiknek felolvastad a mesét?
 
Nem tesztelem a megjelenés előtt a történetet, mert az a célom, hogy az, amit leírok, belőlem és rólam is meséljen. Csak irányokat adnak az előzetes benyomások, ezek szerint alakítom az eseményeket, de azt gondolom az ilyen tesztelés kivenné a folyamatból azt, amitől személyes lehet a mesém. Közgazdász vagyok a hétköznapokban, aki megfontolt döntéseket hoz, elemez, de ebben a műfajban éppen a lelkem teljesedhet ki.
 
Volt, amin változtatnál az első mesében, ennyi idő elteltével?
 
Nem változtatnék, azt gondolom, hogy egy-egy nyomdahibán túl úgy volt tökéletes, ahogy volt. Hiszek abban, hogy életünk úgy pereg, amint annak kell, s nem megbánni, hanem tanulni kell esetleges hibáinkból is. A Brumiarc és a Kicsi megjelentetése pedig életem legjobb döntései közé tartozott.
 
Téged nem csupán a mesekönyv kapcsán kérdezhetlek, hiszen szerteágazó tevékenységeid köre mint izgalmas. Voltál klubestünk beszélgetőpartnere is, akkor gazdasági témában álltad a kérdések özönét. Az egyik világod a számok, a gazdaság, a másik pedig egy gyermeki világ, ahol a kismedve kalandjai alakulnak?
 
Úgy szoktam mondani, hogy ez az én két világom. Egyik a racionális, ami inkább tanult, másik az emocionális, amely ott van bennem már születésem óta. Mindkettőt fejleszteni kell, az elsőt a mindennapi munkám során talán néha túlzásba is viszem, hiszen nem ritka, hogy hetente 80 órát dolgozom, a másikat pedig akár a meséim által is akarom jobban kiteljesíteni. Sokszor persze nehéz az átalakulás, de igyekszem tanulni. Ezen a szinten is még komoly terveim vannak, remélem tudunk majd róla a későbbiekben beszélni.
 
rp 1Újságíróként is közismert vagy. Milyen terület, melyik munka áll hozzád most a legközelebb?
 
Újságíróként már 10 éve a Csallóköz régiója áll hozzám a legközelebb, itt dolgozom, ezzel a csodaszép vidékkel foglalkozhatom. Két éve a Dunaszerdahelyi Hírnök főszerkesztője vagyok, s a Perfects Rt. munkatársaként létrehoztuk a mellette működő dunaszerdahelyi.sk portált. Mivel a mi gyermekünkről van szó, ezért nagyon fontos szerepet játszik a szakmai életemben, mert nem egész két év alatt olyan portált tudtunk létrehozni, amely a statisztikai adatok alapján naponta megveri a szlovákiai magyar portálok jelentős részét. Számomra ez egy hatalmas siker, mert egy valóban kis csapattal dolgozunk az év minden napján azon, hogy minél több információ jusson el az érdeklődőkhöz Dunaszerdahelyről. A reakciók azt mutatják, hogy sikeresen és nagy igény van erre a munkára.

Mit csinálsz, ha pihenni akarsz, kikapcsolódásra vágysz? 

Egyre nagyobb szükségét érzem a pihenésnek, ezért idén feleségemmel több kisebb kirándulást is szerveztünk akár tájainkon vagy Magyarországon, de szeretünk koncertekre járni, mert a zene jelenti az igazi ellazulást. Ezen túl pedig gyermekkorom óta sportrajongó vagyok, így a sportesemények követése is egy fontos hobbi, de szeretnék az aktív sportolásra is több időt szánni, mert a futás, a kosárlabda vagy éppen a tenisz is ott szerepel a kedvtelések közt.

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.