• Bartalos Tóth Iveta
  • Kultúra

Könyvmoly - ezeket a könyveket olvastam januárban

A 2018-as fogadalmaim egyike az volt, hogy ebben az évben egy rendszeres havi sorozat formájában bemutatom nektek azokat a könyveket, amelyeket az adott hónapban olvastam.  Számomra is egyfajta visszatekintés lesz ez az olvasmányaimról, viszont azt is remélem, hogy néhányatok számára inspirációt, ötleteket adhatok, mikor a könyvespolcok kínálatából válogattok. Én továbbra is az a fajta könyvmoly maradok, aki a könyvek illata miatt jár a könyvesüzletbe, szereti megérinteni a kiszemelt olvasnivalóját, beleszagolni abba és személyesen megvásárolni. A könyveimet becsülöm, szeretem, ami nem jelenti azt, hogy nem használom őket. Aláhúzom, kiemelem a számomra leginkább tetsző gondolatokat, sorokat és szeretettel adom is tovább a barátaimnak a könyveimet, had szerezzenek nekik is hasonló örömet.

 Január az olvasmányaim tekintetében igazán gazdag és színes volt. Íme az általam elolvasott négy könyv rövid ismertetője, ajánlása!

Edith Eva Eger: A döntés

4084584 5

Az On the spot egyik őszi részében láttam először Edith Eva Egert. Már ott lenyűgözött ez a kilencvenes éveiben járó hölgy, akiben szép kora ellenére még mindig hatalmas az élni akarás, az életszeretet, a hála és az erő. Igen, az erő volt az, amit leginkább kiéreztem belőle. Edith Eva Eger amerikai pszichológus, aki kassai magyar lányként került a világ másik végére, hogy ott megvalósítsa álmait. Családjával együtt a zsidóüldözés során koncentrációs táborba kerül. Itt veszíti el szüleit is, ám nővérével egymást erősítve túlélik nemcsak a haláltábort, hanem sok további borzalmat is, míg végül visszanyerik szabadságukat. Ebben az időszakban talál rá a szerelem is, ám a politikai élet és az új hatalom újra üldözöttekké teszi a fiatalokat, akik egészen Amerikáig menekülnek a nyugodt új élet reményében. Amerika az a hely, ahol az álmok valóra válhatnak, ám sehol sincs ígéret arra, hogy mennyi idő alatt és hogy mindenki számára.  A fiatal család is hosszú évekig keresi saját boldogulását, életét. Eva már a negyvenes éveiben jár, amikor háromgyermekes anyaként lediplomázik.

„Elmondtam az igazgatómnak: azon gondolkodom, hogy megszerzem a doktorátust pszichológiából. De nem bírtam úgy elé tárni az álmomat, hogy kifogásokat ne keressek. – Nem is tudom – mondtam –, mire befejezem az iskolát, ötvenéves leszek. – Rám mosolygott. – Így is, úgy is ötvenéves lesz – mondta.“

Ez a mondat volt számomra a könyv igazi üzenete. Mindamellett, hogy leírhatatlanul sokkolóak és realisztikusak a haláltábor, majd a munkatábor falai közt megélt történetek, hogy az ember egy kicsit belehal a történetbe, érzi, hogy ott van, vele is történik mindez, ez a könyv mégis a reményről és a hitről szól számomra. Mit is jelent a döntés? Elhatározni, hogy életben maradunk. Hogy meddig engedjük a félelmet, a rosszat az életünkbe. Hogy túlélünk. Hogy boldogok leszünk.

Sokan nem hisznek abban, hogy minden fejben dől el. Ez a történet is ezt bizonyítja. Mert sem az idő, sem a későbbi szép és jó élmények nem képesek kitörölni a rosszat, a veszteséget, a félelmet az ember életéből. A sebek begyógyulnak, de a heg ott marad a bőrünkön és a lelkünkben is. A félelem, a rettegés alábbhagy, de el nem múlik teljesen. Mi viszont dönthetünk úgy, hogy velük együtt és mindezek ellenére is megpróbálunk a körülményekhez képest a lehető legtöbbet kihozni az életünkből. Sok dolog, amely egykor valóság volt, mindörökké álom marad már. Van viszont sok olyan álom, amely megvalósulhat, életre kelhet. Döntés kérdése az egész.

Edith Eva Eger több mint négyszáz oldalas történetét két nap alatt olvastam el. Hetekre sokkolt, kiütött. Olyan sebeimet tépte fel a múltból, amelyekre halványan emlékeztem csupán, legalábbis tudatosan. A tudatalattimban azonban mindvégig ott voltak, sok közülük megoldatlanul.

Olyan volt számomra ez a könyv, mint egy sokkoló önismereti és pszichoterápia.

Nem ajánlom senkinek sem, aki fél egy ilyen élménytől. De annál nagyobb szeretettel mindenkinek, aki bátorítást, példaképet keres és van mersze szembenézni a történet hatására saját megélt vagy elnyomott félelmeivel, veszteségeivel is.

A könyv a Libri kiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven.

 

Monika Petz: A keddi nők és a sok zöldség

covers 435473

A keddi nők sorozat első része hatalmas kedvencem volt, a könyvről anno a blogomon is írtam és tudom, hogy sokat közületek el is olvasták az öt barátnő El Camino-s kalandjairól szóló történetet. Szerintem mindannyian vágyunk egy efajta kalandra. A sorozat második részeként megjelent Léböjt hotel számomra egy nagy csalódás volt, műnek, meseszerűnek éreztem a sztorit. Nemrég azonban felfigyeltem a sorozat harmadik részére is, amely A keddi nők és a sok zöldség címet kapta. Tettem egy próbát vele és nem okozott csalódást, hozta a Keddi nők kalandos, izgalmas sztoriszínvonalát. Kiki, a csapat legfiatalabb, kisgyerekes tagja hátrahagyja a zsúfolt nagyvárost, a multik világát és férjével valamint kislányával egy messzi faluba költözik. A család álma, hogy a romos egykori iskolából panziót hozzanak létre, amely megnyugvást, igazi falusi környezetet, biogazdálkodási élményeket kínál majd a nagyvárosból menekülő családoknak és hátrányos helyzetű gyerekeknek. A hatalmas terv azonban számos nemvárt körülmény miatt lassan meghiúsulni látszik. A keddi nők bandájának négy tagja gyorsan Kiki segítségére siet és közös erővel segítenek neki megvalósítani az álmait.

A sztori gazdag nem várt fordulatokban, mindegyik nő más más élethelyzetet és lelki válságot old a háttérben. Szerelmi szál, útkeresés, na és egy kis krimi is izgalmasabbá teszi az ötök bandájának legújabb kalandját.

A könyv a Park könyvkiadó gondozásában jelent meg magyar nyelven.

 

Jonny Jackson & Elias Larsen: Az otthon melege, Hygge: a boldogság dán receptje

hygge1

Nagy Hygge életérzés rajongóként több könyvet olvastam már a témával kapcsolatban és mindig örömmel állapítom meg, hogy én bizony egy született dán vagyok, nekem ez a fíling alapból jelen van az életemben.

Mónika kolléganőmtől kaptam ezt az inkább albumnak nevezhető kiadványt, amelyet mindig jó elővenni, ha az ember egy kis feltöltődésre vágyik.

Nem is kell hozzá sok minden, higyjétek el. Egy meleg takaró, egy pohár forró ital, egy illatgyertya, na és persze a Hygge életérzést bemutató hangulatos könyv.

Sokan mondják, hogy ezek a könyvek nem igazán olvasmányosak és én ezzel nem is igazán szállok vitába. Azt gondolom viszont, hogy sokkal fontosabb a könyv ránk gyakorolt hatásra, az energia, az érzés, amelyet közvetítenek, minthogy rengeteg új információval lepjenek be minket. Maga a Hygge is erről szól. A pillanatok megéléséről, az apróságok megbecsüléséről. A boldogságot minden percben keresni kell és higyjétek el, meg is lehet találni!

Én a Hyggét receptere írnám fel mindenkinek, keressetek ti is egy hasonló témájú könyvet, albumot!

A könyv magyar nyelvű kiadványa a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg.

 

Vicsápi Natália: Írd te a sorsodat!

cid baf58bbe b993 47ec 8fa7 b0396d2f44e7

Natival közel húsz éve találkoztam először és azóta is figyelemmel kísérem sorsa alakulását. Bizonyára sokan emlékezte  rá, hogy néhány éve elnyerte az Év vállalkozója, majd az Év nője díjakat is  fiatal, felvidéki magyarként itt, Szlovákiában. Csillogás, hírnév, siker, szakmai és társadalmi elismerés jellemezték az életét. Mindeközben pedig ott volt mellette egy másik élet is, hiszen Nati családos emberként két gyerek anyukája, valaki felesége, lánya, testvére is volt. S vajon mennyire volt jelen ezekben a szerepeiben egy ilyen aktív élet mellett? Meddig tart a csillogás, az elismerés, a hírnév, ha a siker után hirtelen a másik végletet, a minden után a semmit kell megélnie egy embernek? Fent és lent, siker és bukás, felszínes és igazi kapcsolatok - nagyon fiatalon megismerhette mindegyiket. Saját útkereséséről ír a ma már life és business coachként dolgozó Vicsápi Natália. Régi és új Nati, így osztja két részre az életét. Nyersen, sokszor sokkolóan írja le élete előbbi szakaszát. Nem tagadom, volt hogy engem is meglepett, pedig számomra sok közülük már ismert volt.

Ahogy azt egy kávé mellett megbeszéltük nemrég, a teljes nyíltság, kitárulkozás erőt ad az embernek, nem pedig támadási felületet kínál a rosszakaróknak. Nati szándéka is ez volt ezzel a könyvvel. A maga valójában, kendőzetlenül leírni, elmesélni mindazt, ahogy élt. Bemutatni, honnét is indult az ő  saját önismereti útján. Mára már másokat segít a megszerzett tudásával és tapasztalatával.

Az Írd te a sorsodat című könyvét Facebook oldalán keresztül vásárolhatjátok meg, most azonban lehetőségetek nyílik élőben is találkozni a szerzővel, hiszen a napokban indította könyve bemutatósorozatát a Felvidék városaiban, falvaiban. A road show egyes helyszíneit megtaláljátok Nati közösségi oldalán is. Dunaszerdahelyen a könyvet február 24-én fogják bemutatni.

 

Remélem, hogy a fenti olvasmányaim valamelyike a ti tetszéseteket is elnyerte. Modern és digitális világ ide vagy oda, olvasni jó, olvasni kell! Ebben a felszínes, hatásvadász világban, mikor a valódi értékek sokszor mélyen rejtve maradnak, talán még inkább, mint valaha!

Ha ti is olvastatok egy jó könyvet januárban, osszátok meg velem! Szívesen fogadom az  ajánlásokat komentben!

P.S.: Egy hónap múlva folytatódik a sorozat!

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.