• Mészáros Krisztina
  • Mediáció

Attól, hogy van saját véleményem, még el tudom fogadni a másikét!

20200112 152126Ma reggel a szokásos mese nézés közben megdícsértem a lányomat éles esze miatt. Igazán apróság miatt, a kedvenc meséjük kapcsán fejtette ki meglátását, ebben kapott megerősítést tőlem. A válasza arra, hogy nagyon okos, az volt, hogy ő ELLENÁLLÓ. Zavartan néztem a NagyLányt, hogy vajon ezt hogy értheti, és én hogy értelmezzem. 

 Kifejtette, hogy nem hagyja magát elnyomni. Felemlegette a példát, ami múltkor történt meg vele, hogy a barátnőjével szemben is tudott érvelni és az, amikor a beszélgetés arra a pontra jutott, amikor neki vissza kellett volna a konfliktus megelőzése miatt lépni, ő a saját jogaira hivatkozva zárta le a beszélgetést. Mindezt persze az ő nyolc évnyi tudása és szókincse szintjén tette. Pontosabban az én gyerekem úgy reagált, hogy egyedül eldöntheti kihez szeretne elmenni és kivel esne neki jól a közös játék. S mindezt higgadtan. A barátnője is csodásan válaszolt, csak annyit mondott, így van. Majd tovább folytatták a beszélgetést egy másik témával.

Ülök ma reggel és kávé mellett, átgondolom mit is közöl velem a gyerek. A lányom az asszertív jogaira hivatkozott, hogy eldöntheti hova megy, mondhat nemet, gondolkodhat máshogy, érezteht máshogy. Joga van ezt kifejezni, a barátnője pedig a lehető legtisztábban tudta ezt fogadni. A szeretetük, a kapcsolatuk fontosabb volt a konfliktusnál, vagy annál, hogy meggyőzzék egymást. Ezt tanítom a főiskolán is a diákjaimmal, erről beszélem a mediáción, és ezt próbálom képviselni az életem minden területén.

A NagyLányom gyönyörűen beérett ebbe. Nem, ez nem az én érdemem! Inkább ez az ő fogékonysága. Gyakran velem szemben is alkalmazza ezt a fajta tiszta és egyértelmű kommunikációs technikát, miközben mondjuk én szülőként inkább a katonai, poroszos szigort vetném be, ő jön ezzel a ,,nagybociszempárral", amelyeket rám mereszt és teljes bizonyosság és félelem nélkül kimondja hogyan látja a helyzetet (természetesen a saját szemszögéből) és kifejti azt is, neki hogyan esne jól, mi segítene a helyzete oldásában. Nem mondom, hogy ez akkor épp igen jól esik és általában percekbe kerül mire felfogom, hogy igenis neki van igaza és a helyesebb, tisztább utat most ő képviseli! Nincs ez a helyzet konstans jelen az életünkben, időről időre jön elő. Jobb is, mert amúgy megőrülnék a gyereknevelésbe, és azt éreztném inkább a gyerekem tanít és nevel engem és nem fordítva. (Bár, hogy őszintén átgondoljam, egyre inkább hiszem, hogy ez így van, én csak a hajó vagyok, de a szél az a lányom és a fiam.)

A szombati kávé lassan kihűl. A lány azóta egy szót sem szól. Csak anyának kattog az agya, hogy épp tegnap olvastam egy gondolatot a nevelés kapcsán, hogy a jövő generációját ne a mai korlátokhoz mérten neveljük, hanem olyan víziók szerint, amilyenekké válhatnának. Ellenállóvá az érzelmi zsarolással szemben, és ellenállóvá a nem reális félelmeikkel szemben.

Mediáción szinte mindig azzal találkozom, hogy az ügyfelek képtelenek a saját véleményüket, meglátásaikat, érzéseiket úgy megformálni, hogy az a másik fél számára feldolgozható, felfogható, érthető legyen. Pedig ez lenne a tolerancia, a megoldás első lépése. Hogy az ember fel tudja fogni a nézeteltérés következményeit, sokat segít, ha megérti a másik hogyan látja és érzi a helyzetet! Ehhez csak egy dolog kell: gyűlölet helyett belátni, hogy JOGUNK VAN MÁSKÉPP GONDOLKODNI. 

Jogunk van ezt képviselni! Azt, hogy van amit máshogy látunk és ettől nem kell bennünket megkülönböztetni. Emiatt büntetni sem lenne szabad! Ha valakivel közös feledatom van, összeköt bennünket valami, nekem a nézeteltérések tisztázásra kell törekednem. S van, amikor tolerálni kell a különbözőséget. De előtte azokat ismerni kell, és megfelelő körülmények közt beszélni róla. A béke és a kompromisszum miatt is. De akkor is, ahogy mindig, törekedjünk arra, hogy a saját lelki egészségünket megőrizzük. 

 Ilyen helyzetekben a mediáció segítség. Hiszen egy harmadik, pártatlan személy segíti a kommunikációt, irányítva a beszélgetést, hogy mindenki egyenlő teret és lehetőséget kapjon. Konzultációs lehetőség miatt keress bátran! Elérhetőségeim megtalálod: Mészáros Krisztina mediátor oldalon.

 

 

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.