• MinimálMom

Ne szólj szám, nem fáj fejem!

41442480 1905789786391309 1516327208736522240 nNem kell szólni, nem fog fájni…. mondják a bölcsek. Valóban jogos a kérdés, hogy mennyire kell, vagy ajánlott az egyénnek beleszólni, figyelni, beleavatkozni az őt közvetlen környezetében érintő dolgokba? Legyen ez a szomszéd gyomirtása, vagy esetleg az utca ivóvizének hiánya, de akár egy mellette tervezett indokolatlan aszfaltozó is. Vajon kell-e véleményezni dolgokat, kell-e mellettük, vagy ellenük kiállni? Ajánlott-e belefolyni a közügyekbe, mint olyan, bennünket érintő és alakító esetekbe, vagy inkább a síri csend és beletörődés forgatókönyvét válasszuk?

Maximálisan minimalista a nyári minimalista!

Idén nyáron elterveztem, hogy maximálisan passzív leszek, és minimalista módjára „anti-workoholic”. Decensen visszafogott, hogy a képlet teljes legyen. Aki ismer, sejtheti, hogy igazi kihívás ez, mert nem szívesen hagyom annyiban a dolgokat. De most úgy döntöttem fél év „hard – core” után, elcsendesedem. Sabbatical leave- szabbati szombati szünet, ahogy a szakirodalom mondja, egy olyan időszak, amikor egy ember nem az eddig bevett rendszeres munkájába jár, mégis ott van alkalmazva. Milyen jó, ugye hogy a gyermekeim sose „dobnak ki”, mert kell a tej, meg anyaJ

Mi az, ami érint, és mi az, ami már nem?

Az utóbbi fél évem egy nyakatekert közügy körül forgott, és bár a siker még messze (ha van egyáltalán), az aszfaltozó egyre közeleg sokak szerint… Egyik érdekes kutatási témám a környezeti gazdaságtan.

Általában azzal találkozunk, ha valaki közügyek iránt érdeklődik, rá terelődik a gyanú, hogy vagy politikus lesz, vagy valami fura aktivista – ügyködő, akit új megélhetési forma kialakítása vezet.

Aztán jönnek a költői kérdések: Mert miért nem jó az nekik? Mi izgatja? Miért oldja?

Talán mert manapság eltűnt a felelőségteljesség nagyon sok emberből. A közösségépítés, a közösségi felelősségvállalás (Social Responsability) ismeretlen kifejezés. 

Miért vagyunk közömbösek mások és a környezetünk iránt? Talán mert valahol a realista látásmód közép - európai jellege, és a csallóközi mindegy hangulatunk, az inkább a beletörődömség legjava. S ez ijesztő: meglátni, tapasztalni.

Ennek hatására lettek idén, először életemben, cukkini palántáim, paradicsomaim, felejtettem el többször a számítógépem jelszavát, és nem írtam egyetlen hivatalos sort sem. Sehova. Egyre kevesebb ugyanis a motivációm, időm és tenni akarásom. Mert én is beletörődtem.

Több napnyugtát

Nemrég olvastam egy találó korunkbeli idézetet: több napnyugtát, kevesebb netfix filmet ezen a nyáron. Ez egy eléggé teljesíthető cél volt, nemcsak minimalistáknak. Többet látni, nemcsak nézni, hanem meglátni. Nemcsak érteni, de érezni is egymást, és a bennünket körülvevő természetet, a jelenben lenni és törődni a semmivel.

Ezt kívánom mindenkinek. Mert végülis, ha körülnézünk, a minimalista lehet fenntartható és tudatos életet szorgalmazó ember! Ha mindenki ezt csinálná, márpedig nem teszi, akkor lenne csak igazán nyugi.  Egy ideig biztosan!

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.