• Mészáros Krisztina
  • Otthon

Csomagolásmentes üzlet nyílik Dunaszerdahelyen

19748703 10154690249959080 2884558934188075353 nVáltoznak az idők és az igények is. Az ember jelenleg nagyon kényelmes életet élhet, és ennek környezetkárosító hatásai már mutatkoznak. Vannak, akik ezt már tudatosítva változásért kiáltanak, mások pedig ráállnak egy tudatosabb életvitelre, mert beismerik, csak a példamutatás segít. Épp ezért szólítottam meg Stredl Tamást, aki a dunaszerdahelyi Buena Caffee House tulajdonosa. Beszélgettünk a hulladékcsökkentő filozófiájáról, tudatos hozzáállásáról és bővülő üzletükről.

A Buena Caffee House egy olyan kávézó, ahol már most is figyelnek a környezetre. Mikortól tudatos ez a fajta környezetvédelem nálatok?

Igen ez így van. Már talán egy éve foglalkoztat az, hogyan tudnám a kávézóban minimalizálni a szemetet. Nagyon bántott, hogy naponta óriási mennyiségű hulladékot dobtunk ki, amit nem is szelektáltunk. Pillanatnyilag a kommunális hulladékunk csak kb. 1/10-e a múltbelihez. Az üveget szelektáljuk, ahogy a műanyagot is. Szívószálak lebomlanak - itt szeretnék még tovább fejlődni, és ezeket lecserélni fém, vagyis elmoshatókra. Az egyszer hazsnálatos poharakból is a komposztálható, cellulózból készülteket használjuk.

Tárgyalok tejgyárral is, hogy rájöjjünk miként tudnánk a nagy tejmennyiséget hulladékmentesen szállítani es használni. Sajnos itt figyelembe kell vennünk a higiéniai előírásokat is, hogy minden rendben legyen, ezért hosszabb folyamatról van szó, mire találunk megfelelő lehetőséget. 

 36869999 10155603530909080 7824548312928747520 n

 Ritkán hallani olyan vállalkozóról, aki hajlandó invesztálni, akár többet fizetni alapanyagokért, csak hogy azok gyorsabban lebomló, vagy újrahasznosított anyagokból legyenek.Nehéz ezeket beszerezni? Valóban jóval többe kerülnek?

Szerencsére most egyre gyakrabban hallani arról, hogy sok szlovákiai kávézóban, éttermekben lecserélik a klasszikus eszközöket könnyebben lebomló termékekre. Ebben segített biztosan az is, hogy az utolsó időszakban nagyon sok marketinges reklám, cikk jelent meg, ami beszámol arról, milyen állapotban van a bolygónk, és hogy ideje változtatni.

Be kell vallanom, hogy igen, valamivel drágábbak ezek a termékek. Viszont, ha átszámoljuk pl. a fém szívószálak drágák (egyszeri befektetés), de újrahasznosíthatóak, így hosszabb távon olcsóbbra jönnek ki, mintha újra vásárolnánk az egyszeri szívószálakat. Bízom benne, hogy hamarosan még elérhetőbb áron lesznek ezek a termékek, ha minél többen fogják őket használni, vásárolni. 

Sajnos amit sokan elfelejtenek, hogy ez nem csak a pénzről szól. A pénz jön és megy, de az egészségünk, a tiszta természetünk, bolygónk az marad, és csak egy van. Ha megbetegszünk, már késő lesz gondolkodni. Akkor tudatosítjuk majd, hogy a pénz nem lesz elég. Senkit sem akarok meggyőzni. Úgy próbálok élni, hogy ezt a világot tisztábbá és szebbé alakítsam, és a példámból kiindulva már a gyermekeim is segítenek ebben. Ha a nézeteim másnak is tetszenek, örülök. Szívesen mesélek a meglátásaimról azoknak, akik kérdeznek, és elégtétel számomra az, ha az a személy valamin változtat a saját életében.

Hamarosan bővül a termékek kínálata. Dunaszerdahelyen elsőként minimalizálni szeretnétek a csomagolópapír, műanyag használatát. Hogyan? 


 Igen, erre nagyon büszke vagyok, hogy hamarosan sikerül megnyitni az első hulladékmentes száraz élelmiszerüzletet a városunkban. A Zero Waste üzlet alapfilozófiája, hogy kerüljük ki az egyszer használatos csomagolásokat. Ez azt is jelenti, hogy személyesen járok a termelőkhöz, gyártókhoz, és egyeztetünk arról, hogy a termékeket ne műanyag zacskókba csomagolják, hanem újrahasznosítható vödrökbe, ill. papírzsákokba. Igyekszem megtalálni a helyi termelőket, azért, hogy a helyben előállított termékek kerüljenek forgalomba, ne egy másik kontinensről szállított. A helyi termelők alatt szlovák, magyar, vagy cseh termelőket értek. Pillanatnyilag együttműködöm három zero waste üzlettel Szlovákiában, hogy tudjunk a termelőktől együtt vásárolni , és így jobb feltételeket biztosítva a munkájukat segítsük. Ennek hála el tudjuk azt is érni, hogy a kistermelők is átállnak, vagy a kedvünkért nekünk újrahasznosítható csomagolásba teszik a terméküket. Ezek aztán az üzletben üvegekbe tárolva kerülnek a vásárló elé, ahonnan vagy papírzacskóba, vagy saját edényekbe kerülnek, amiket a vásárló magával hozhat. Az üzletbe vissza lehet hozni az üvegeket (az elfogyasztott befőttek, lekvárok után) és mi teszünk róla, hogy ne a szemétbe jussanak, hanem újrahasznosítással még tovább funkcionáljanak.

 Van rá kereslet? Milyen reakciókkal találkoztál az ötlet felvetésekor?

Igen, kereslet biztosan van rá. Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az elmúlt napokban, hetekben. Sok ismerős és barát igyekszik valamilyen szinten minél kevesebb hulladékot termelni. Ez egy nagy lépés mindenkinek, hiszen a konyhában minden műanyag zacskóba van csomagolva, és ha ebből csak egy részét tudjuk mentesíteni, lecserélni, már az is egy nagy előrelépés, haladás. Évente kb. 340 kg/ fő hulladékot termelünk Szlovákiában. Ez hihetetlen mennyiség :( Hacsak naponta 1kg hulladékot sikerülne ledolgoznunk azzal, hogy a vevők hulladékmentesen vásárolnak, már megéri, és ez számomra óriási elégtétel lenne.

19905356 1259998240795424 8461141275062768219 n

Pontosan mi kapható majd nálatok csomagolásmentesen? 

A kínálatban lesznek több fajta lisztek, hüvelyesek, magvak, mogyorók, szárított gyümölcsök, csapolt olajak, cukrok, tészták, gabonafélék, csoki, csokitáblák, mind csomagolásmentesen. Kicsit később aztán lesznek fűszerek is, csapolt ecet (ecetet sokat használok a hulladékmentes háztartásunkban is, mert kiváló tisztítószer).

Milyen változások lesznek még a kávézó életében? 

Hamarosan a hulladékmentes üzlet megnyitása után, elindítjuk a hulladékmentes konyhát is, ahol nagy részben az üzlet polcain található árukészletből főzünk majd. Bisztró jelleggel, reggelik és brunch lesz a fő vonal, készülnek majd vegán, vegetariánus és húsos ételek is. Ami fontos, hogy igyekezni fogunk a konyhában is teljesen hulladékmentesen gazdálkodni. Későbbiekben szeretnék rendezni előadásokat a kávézóban a hulladékmentes életstílusról, komposztálásról, fashion revolution filozófiáról is.

13659196 909120299216555 3831418623563221632 n

Mára a kávézó jóval több egy kiváló kávét kínáló helynél, hiszek sok érdekes program kerül megszervezésre nálatok. Ez volt az eredeti terv már a megnyitásnál is? 

Igen, a cél elejétől fogva az volt, hogy egy közösséget építő helyünk legyen. Örülök, hogy ez sikerült is, hiszen vannak nálunk kitűnő beszélgetős klubestek, koncertek fiatal előadókkal, de volt már táncoktatás és főző est is. De szeretnék egyre több előadást tartani érdekes témákról, és természetesen beindítanám a kávé iskolát is - barista és latte art kurzusokat tartani. Sok a megvalósulásra váró terv a közeljövőben, én nagyon pozitívan várom őket :)

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.