A víz mélyén

vizHa azt hiszitek ez csak bennünket érint, itt lakókat, ÉBREDJETEK FEL A CSIPKERÓZSIKA ÁLOMBÓL!

Az elmúlt napokban olyan új és döbbenetes információkhoz jutottam, amelynek hála nem alszom. Csallóközben mérgezett az ivóvíz. Hat település karácsonykor sem használhatja főzésre és ivásra a csapvizet, s ráadásul három ballon vízzel kell az ünnepek alatt gazdálkodnia a vezetékes vízre csatlakozott háztartásoknak( a tartálykocsi nem jár majd a településeken a fő ünnepek napjain). Azoknak a családoknak, akik kuti vizet használnak és  nem fizetnek a vezetékes ivóvízért, nem jár a ballon, mindezt a vízügyi hatóság rendelte el. ( Mert ugye azok az emberek mérgezhetik magukat továbbra is, kit érdekel velük mi lesz?!) A vízügyi hivatal néma. A polgármestereknek sem adnak ki releváns információkat, hárítanak! S ez csak a jéghegy csúcsa!

 Kezdjük az elején. S tegyünk fel néhány lényeges kérdést!

November 2-án vett vízminta eredménye két hét után érkezett meg, állítólag. Az embereket nem értesítették a szennyeződésről, mert ugye azt feltételezték, néhány hét alatt majd a vízáramlat elsodorja a mérget. Vicces, nem? Mert ha tovább mossa a víz az antrazint, hol kötött volna ki??? Ezután megismételték a mintavételt, újabb két hét telt el. Akkor jelentette a vízügyi hatóság a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatalnál ( higiénán) a problémát. Ennek hála múlt héten pénteken tiltották be a vezetékes víz fogyasztását. Milyen labor végezte el a vizsgálatot, amely normál esetben nyolc óra alatt meg kell, hogy legyen( a szakértő szerint 2 óra elég bármilyen peszticin kimutatására), mit csinálták két hétig? Aztán újra két hétig...miért nem igyekeztek a lehető leggyorsabban dolgozni a vízszűrőkkel? Miközben tudták, jön a karácsony, munkaszüneti napok, amikor is megnő az ivóvíz használat mértéke. Azóta további falvakban ihatatlan az ivóvíz, amelyek már 10 kilométerre vannak Bakától, és az állítólagos forrástól. 

Mikor lesz tiszta a víz? Az ÚjSzó mai cikkéből szemezgettem: "A Nyugat-Szlovákiai Vízművek beadvánnyal fordult a környezetvédelmi felügyelőséghez. „Továbbra is figyeljük a szennyeződést és azt, csökken, vagy emelkedik-e a veszélyes anyag mennyisége a talajvízben” – írta a vízművek vezetősége, amely az adatok alapján összeállítja a szennyezés terjedési modelljét és megpróbál megoldást találni arra, hogy az anyag ne szennyezze tovább a talajvizet. Amíg ez nem sikerül, szűrőberendezésekkel látják el a vízforrásokat. Gellén és Sárosfán februárra tervezik a beszerelését, de arról is tárgyalnak, hogy hamarabb elindítsák a rendszert."

Állítólag az idén februárban levett vízminta még tiszta volt. Erre azért rácáfol néhány cikk. "Hat évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a Központ a Hosszútávon Fenntartható Alternatíváért (CEPTA) elnevezésű civil szervezet méréseket folytatott a Dunán és a Vágon Pozsony és Párkány között, és mindkét folyóban a megszabott határérték többszörösét mutatták ki több növényvédőszerből, többek között az atrazinból is." idézem a parameter.sk írását. Nos, akkor miben lehetünk biztosak?!

( szerk.megjegyzés: Évekkel ezelőtt egyik ismerősöm édesapját a pozsonyi onkológián kezelték, és azt kérdezték a lányától, mi a fenét csinálnak maguk Csallóközben, mert hatalmas mennyiségű rákos beteg érkezik onnan. Most már tudjuk! Csak a felelősség hárul egyik szervről a másikra.) 

"Ez a határérték literenként 0,1 mikrogramm, melyet háromszorosan haladott meg a mért érték Gellénél, Bakánál pedig már ötszörös." írja a már említett forrás, a parameter.sk.

Beszéltem több, független szakértővel is. Mivel a vízügyi hivatal dunaszerdahelyi irodája nem ad ki adekvált információkat még a polgármestereknek sem, ( nyilván feltételezéseket nem mondhatnak) Nyitrára hárítják a tájékoztatás felelősségét, ahol szintén csak általánosságban beszélnek a tényekről. Csallóköznádasd polgármesternője írásban kérvényezte a vízügyi hatóságtól az elmúlt két év mintáinak elemzését, ahogy a jelenlegi vizsgálat eredményét is, de ezen információk kiadására nem kötelezheti a "vizeseket". Ám több mint rémisztő, hogy ezen eredményeket maguktól nem tették nyilvánossá! Vajon miért? S ha most közzé teszik, az a valóságot tükrözi majd? 

A szakértők úgy látják, hogy a fertőzés eredhet vereknyei vegyianyag hulladéktárolóból, de az is lehet, hogy a betiltott peszticin más mezőgazdasági vállalat elásott tartalékából indult, s szivárog. Az utóbbira nagyobb az esély, hiszen Baka kataszterében a legmagasabb az antrazin mértéke. Ám a vereknyei és akár ilyen jellegű beszivárgás összesen adhatja ki a mérgezést, ez a lehetőség is fennáll!

A környezetvédelmi miniszter mai nyilatkozata a Pátria rádióban még inkább felbosszantott. Azt mondja, mindent megtesznek. Kiküldte az ellenőröket a mezőgazdasági vállalatokhoz, hogy megnézzék a mérgeket hogyan tárolják, a raktárhelyiségekben. Mert ugye az biztos megmutatja majd a forrást?! Nem a földalatti titkos lerakatokat keresik(pedig van, erről több szövetkezetben dolgozó ember is mesélt)...hogyan is tudnák?! Márpedig nem hiszem, hogy jelenleg találnak szivárgó permetanyagot, hacsak az ott dolgozók, vagy vezetők be nem vallják, hogy tíz éve elásták, és nem megsemmisítőbe küldték a betiltott szert...De nagyszerű, hogy a miniszter eddig még a faluk közelébe sem jött, és a polgármesterekkel sem kommunikált! Ám Rácz Vince műsorvezető kérdésére, hogy létezik-e olyan lista, amelyen fel van tüntetve a tíz évvel ezelőtti peszticin raktárkészletét hova tüntették el, azt válaszolta, ilyen nics. Ezen kellene elgondolkodni! Mit gondolnak, hova kerültek a mérgek? Hát feltételezem bevetették a régi jól bevált módszert: elásták. Mert ugye a megsemmisítés komoly összegbe kerül, és azt tudjuk, hogy ezen mezőgazdasági cégek állandó anyagi gonddal küzdenek. ( Bécsben található a legközelebbi égető, amely peszticinek megsemmisítésére szakososdott.)

S most jön a hidegzuhany! Az igéretek szerint karácsonyra lesz ivóvíz, mert ugye felszerelik az aktív szénszűrőket. Nem lesz, ma már tudjuk, de ballonos vizet kapunk, amit majd az önkormányzat önkéntesei osztanak és igazoltatják az átvevő személyekkel, hogy megkapták azt. Aztán, mikor lemennek az ünnepek persze be is kell gyűjteni ezeket a ballonokat, mert roppant drágák. Milyen nagyszerű, hogy egy napra kapunk 18 liter vizet, amit amúgy én mosogatásra is használok, mert a peszticines vízzel ki mer mosogatni? Mire elég ennyi víz? Arra, hogy megfőztem egy levest, elmosogattam ebéd után, és ittunk. Este már nem jutott semmire...négy tagú család vagyunk.

Hogy mi lesz a kuti vízzel, azt senki nem akarja firtatni? Mi van azokkal a háztartásokkal, ahol nincs vízszűrő, de kuti vizet használnak? Azok az emberek évekig hitték, hogy tiszta víz jut hozzájuk! Most mi tévők legyenek, főleg ha nincs a közelben vízhálózat, amire rákötődhetnek?

Vagy a tavakkal, amelyekben nyáron fürdünk? Mert itt Csallóközben zöldség és gyümölcstermesztés folyik, mit gondolnak, mivel fogunk locsolni? Hálózati vízzel?

S most akkor gondolkozzunk el, hol lehet még peszticin a földben, és az hogyan hat ránk, a gyerekeinkre? Tényleg elhisszük, hogy ez a környező falvakba nem jutott el?

Fogjunk össze!

Kérjünk független szakvéleményt! Követeljük a régi tárolók felszámolását, egy gyors elemzésre épülő tervet, bevonva az összes érintett szervet!

Nyílt beszédet, releváns információkat! 

Akit érdekelnek a legújabb infók, vagy szeretne többet tudni az antrazinnal mérgezett csallóközi víz kapcsán, bátran csatlakozzon a facebook csoporthoz! Igyekszünk ide összegezni az írásokat, véleményeket az üggyel kapcsolatban!
 
https://www.facebook.com/groups/1714527268592143/requests/

 

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.