• Bartalos Tóth Iveta
  • Gyerek

Varázspálca szakszerviz - könyvajánló az érzelmekről gyerekeknek és szüleiknek egyaránt

41765488 1978627248884421 6535139778516484096 n 1Azok, akik  követnek az Instagramon, már láthatták a múlt hét folyamán, hogy ajánlottam egy újabb mesekönyvet. Ez pedig nem más, mint a Varázspálca szakszerviz.

A sorozat egy másik részét , a Szuperhős szakszervizt néhány hónapja egy az egészségéért küzdő kisbarátunknak küldtük el és hiszem, hogy segítheti őt a hosszadalmas gyógyulásában és a betegsége megértésében.

A Varázspálca szakszerizt azonban azzal a céllal szereztem be, hogy a segítségével  a saját gyerekeim lelkét, na meg néha a sajátomat is helyre tudjam rakni egy –egy nehezebb helyzet, vita, konfliktus után.

Merthogy ezek minden családban ott vannak és az egyre erősebben ébredező kis személyiségekből a lehető legváratlanabb helyzetekben robbannak ki. Ezekben a pillanatokban a gyerek sem érti igazán, miért reagált úgy, ahogy, a szülőt bántja, dühíti a helyzet, a hangnem és a legritkább esetben nyúl ilyenkor ahhoz a megoldáshoz, hogy a gyereknek a saját érzelmeit és reakcióit  magyarázza el.

Pedig a lelket meg kell érteni, legyen az egy gyereké, vagy felnőtté. S pont ezekben segít ez a könyv, melyet a Sárvári Töttős Györgyi és Győri Ildikó szerzőpáros nagyon jó ráérzéssel rakott össze.

A könyv főszereplője Danó, a kisfiú, aki egy új barátra tesz szert, mikor dühösen, az egész világra haragudva kifut az udvarra. Ez a barát pedig nem más, mint az ott álló vén diófa.

A fa védi, nyugtatja, menedéket, vígasztalást nyújt számára, s mindezeket nem csak egy öreg bölcs gondoskodásával, hanem néhány tanulságos, érzelmeket, helyzeteket feldolgozó kis történet elmesélésével.

Danó pedig megérti, miért olyan a düh, akár egy vulkán, amely ha kitör, azt is elpusztítja, amit nem szeretett volna. Bátrabban megy vérvételre, megtudja, miért fontos az alvás, hogy anyukája szereti akkor is, ha néha mérges rá és kiabál vele a rossz viselkedése miatt.  Egy versenyen elért második helyezést veszteségként megélve a fától nyer vígasztalást és megérti, hogy a számunkra fontos dolgokba igen is rengeteg energiát kell fektetnünk, ha a legjobbak szeretnénk lenni bennük, de ami  fontosabb, hogy élvezzük és szeressük is azokat.

varazspalca szakszerviz cc e 2404510 5

Számos olyan történet, amelyet én is, te is ki tudnánk találni és segíteni általuk megértetni gyerekünkkel a saját reakcióit, kis lelke működését, de ott, abban a pillanatban, amikor mindent elönt a düh, az érzelmek, mi is legtöbbször csak azokra reagálunk, megfeledkezve a megértés fontosságáról.

A könyvet egyedül olvastam végig és ezt fontosnak is tartom egy olyan kiadvány esetében, amely nem csupán mesekönyv, hanem segítség, támasz lehet. Most, hogy megbizonyosodtam arról, mennyire jó kapaszkodót is kaptunk, bátran adom a nagylányom kezébe, vagy olvasok belőle este egy történetet a gyerekeknek, hozzáfűzve a saját magyarázatomat. Azok a hétköznap esték úgyis olyan rövidek, feladatokkal teliek, s persze érzelmekkel is, amelyeket gyakran nincs időnk oldani, pedig kellene törekednünk arra, hogy a gyereklelkek mindig megkönnyebbülten térjenek nyugovóra.

A Varázspálca szakszerviz című könyvet Szalma Edit rajzai teszik még varázslatosabbá. A könyv a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg és megtaláljátok a Libri, vagy más nagyobb könyvesüzletek polcain.

Szeretettel ajánlom minden szülőnek, aki az érzelmi inteligencia fejlesztését legalább olyan fontosnak, ha nem fontosabbnak tartja, mint minden egyebet.

Szebb lehet egy olyan világ, amelyben az emberek már palántákként is tanulják saját maguk működését, s ezáltal  a társas kapcsolataik is sokkal könnyebben alakulhatnak, fejlődhetnek majd. Mert aki saját magával jóban van, az bizony másokkal is nagyobb eséllyel tud ugyanolyan jóban lenni.

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.