• MinimÁlMom
  • Anya

A kétgyermekes MinimÁlMom egy napja!

1breeMosó Masa Mosodája 1.- A Mindenes

Emlékeztek gyerekkorotokból erre a könyvre? Akár az is lehetne a cikk címe "Miért annyira létszükséglet a mosás?". Egy egyszerű keddnek indult...A született feleségek- Desperate Housewife- Bree nevezetű vörös démona mindig hétfőn szokott mosni, ezért is gondolom így visszapörgetve az eseményeket, hogy lehet, hogy pont itt a probléma eredete, hogy nincs rendszer. Na, meg negyven "maffin" se, hullámos rendezett hajvéggel.

Telnek a napok, Kisherceg majdnem egy hónapos, az utóbbi egy hónapban semmi érdemlegeset nem tudok felmutatni, hogy ÉN csináltam volna. Leszámítva mondjuk őt. A környezetem is talán észleli "és mit csináltál egész nap? kérdésekkel kommentálja. Mostanában már kihangsúlyozzak azt is, hogy konkrétan mit csináltam nyolctól négyig?

Tudni kell, hogy van még egy tipegőm otthon, addig oviban, sokat beszél, igazi Tamagocsi. A Férj furikázza őt reggelente és vissza délután, hogy így se korlátozza mosásaim számát, ne veszélyeztesse öccse életét, és főleg, hogy legyen, aki felel a "miért?" kérdéseire.

Mikor hulla fáradt vagyok az éjjel szoptatás, pelenkázás, napi házimunkák létemmel, délután betoppan a kis Tamagocsi lányom oviból és egy munkától, forgalmi dugótól fáradt Férj.Tamagocsi felteszi miért kérdéseit, hogy a villanyoszlopon ma miért nem ült szarka és, hogy az oviban miért mondták neki, hogy Kisherceget márpedig a gólya hozta. Mivel a családban én lennék a kreatív, ez az én kérdéssorozatom, már érzem. Férj meg a technikaiakra szakosodik, bár az elsőt technikainak tartom. A másodikat pedig nehéz besorolni, de passz, ilyeneken gondolkozhatok a nap azon szakaszába, mikor épp nem mosok.

Ne de még korántsem tartunk 4 óránál, induljon a nap a legelején! Szóval ott tartottunk mit is csinálok egész nap, ugye 5.30 ébredés, 7.30 -ig készítem a fél családunk reggelijét, megjelenésben (nehogy meztelenül vagy pizsibe induljanak útnak) reggelijét, valamint gardróbjukat, hogy reprezentatív legyen a családom.

Közben rajtam lóg a csemete (álnevén Kisherceg) hordozókendőben, mert miért is ne, így teljes az idill, hisz együtt a család.

8 órakor, mikor már tiszta a terep, próbálom a felgyülemlett maileket es minden mást rendezni, ami hivatalos, fontos es ügyintézéssel kezdeni a napot, amíg fog az agyam. Ez a munkaidő így elég sűrített. Családi könyvelő, gondnok, írnok, ügyintéző, projekt manager.

Aztán 9- től jöhet a piszkos munka. Azaz bababarna (cenzúrázva babakakis) kontra babafehér bababarna (cenzúrázva bababöfis), meg hupilila (ribizli) és vérvörös (- paradicsomos) lányrucik eredeti színének visszavarázslása. Magyarul Mosás.

Van egy beszélgetős mosógépünk, túl sok infóval lát el, kiírja a belétett kilókat, mosópor intenzitást, öblítő üresedést, komoly kérdéseket tesz fel. Néha feladom vele, hogy olyan, mint  egy Tamagocsi Hölgyemény. Fáradhatatlanul miért. És legjobb lenne csak egy gombbal intézni, majd megnyomom az Entert.

...

1moso masa

Mosó Masa Mosodája 2.- Nemcsak mosoda

Mellette bónuszként kétnaponta főzés (elárulom, hogy nem vagyok ideálizált katalógfeleség, aki napi meleg étel megteremtőjét jelenti), háromnaponta takarítás, hisz fészekrakó hormonjaim ezt követelik.  Még a sütést is kihozzák belőlem itt-ott, meg a gyerekszoba dupla fertőtlenítését. Ez van. Majd elmúlik.

Hát miért ne süthetnék mondjuk estére Bree féle muffin, csak hogy legyen, csak hogy megmutassam?!

Mire beteszem a sütit, lejár a mosógép, szuper módon átrakodok a szárítónkba (ilyenkor áldom, mikor naponta minimum kétszer mosok) addigra szorgalmas robotporszívónk szorul be, de kiszabadítom szegényt, mert szintén beszélget velem, elárulja hova akadt.

A legtöbb anyuka anyasági alatt arra panaszkodik, hogy napközben nincs kivel beszélgetnie, hát nekem ilyen problémáim nincsenek. Minden elektronikus háztartási gépem jelzi, hogy mit csinál épp, hova szorult, hogy szeretne működni. Sütő, mosógép (igen, ismét beraktam, míg szárad az első mosás) robotporszívó, mikró. Tévénk nincs. Nem is lesz. Az beszélne a legtöbbet.

Addigra Kisherceg lehányja magát és ő is, meg a dudli is benne úszkál a tejecskében. Valóban mindenki így kezdi a búvárkodást...

A sütő is lejár és cseng a telefon, mert valamit el akartam intézni, de nem dereng, mi is volt az. Már nem tudom, kedd van, nincsenek az "úradon"(szerk.megj.: hivatalban), azt mondják vagy hívjak vissza szerdán, amit nincs időm beírni az emlékeztetőbe a híres Google naptárban, hogy aztán ideális esetben holnap pittyogjon, vagy telepatikusan gondoljam ki, hogy mi van most.

Közben lejár a szárítógép és majdnem 11 óra. Meg a mosogatógép es a mosógép már másodszor. Mert ugye két kisgyerek es egy lehányt (szeretetből csupán) anya meg izzadó Férj nem akármi...

Pihenni terveztem 9-10 közt, nem azért mert szoktam, csak mert az egészség úgy kívánja, de csak most pittyog a google naptár tízkor, hogy NYUGI (ez az emlékeztetőm találó neve). Hopsz, lehetséges, hogy elfelejtettem volna? Mármint könyv, blogolás, olvasás, semmin való intenzív gondolkodás. Rendesen „ágyban,párnák közt”, ahogy Petőfi mondta anno. Füstbe ment terv lett.  Ez a mai legalábbis. Ágyban, párnák közt pihenni, nem halni meg. Viszont a mai nem jött össze.

Közben főtt ételt főzök. Mert a szűk család feladta már az intenzív napi szülés utáni cateringet, azaz meleg kajáról való gondoskodást 3 héttel a szülés után. Érthető, hogy nem jön több húsleves szállítmány, hacsak nem rendelünk….és különben is szeretek mosni, takarítani, meg mosogatni. Ti nem?

Mosó Masa Mosodája 3.- MiniEbéd

...már lassan 11óra szicíliai hangulatom van, jó lenne tonhalas paszta egy kis műlevessel, majdnem, mint  egy rendes vasárnapi előétel. Ínyencfalatok. Tisztára olyan, mint a Michelin konyha. Mondjuk a hűtőben se tejföl, se fokhagyma otthon, de változtatok a recepten! Megvan az alap készítmény, de már 11 óra, és fél órája kihűlt a meleg tészta, mert Kisherceg sír.

Minden bizonnyal ő éhesebb, mint én vagyok. Nem baj, majd –bemikrózom- jön a megmentő ötlet. Akkor jut eszembe, hogy Olaszországban ezt nem szokás. Bűn a tésztát újramelegíteni. Amikor egyetemen tanulmányt készítettünk Dél - Olaszország mikrósütő eladás stratégiájáról, marketing szempontból…(Akit érdekel a SWOT elemzés nagyon rosszul jött ki minden elektronikai gyártó kivonta a mikrósütőit a piacról, manapság is csak mint konyhaelem és dísz használatos a dizájnos formája miatt.)

Ott nem melegítenek ételt. Nem is értem, hogy csinálják az olasz anyák. Lazán leülnek a gőzölgő paszta fölé, és hallgatják kisgyermekük Pavarottis áriáját? Mikrósütő nélkül. Lefogadom, hogy a kávét is melegen isszák.

Minden "pittyog" most már körülöttem és 6 nem fogadott hívást mutat a telefon. Milyen jó, hogy a hálószoba egyik felében nincs térerő. A kert végébe szükség eseten elmenekülhetek az elektronika elől, ott végképp nincs. Már csak a Duna hiányzik, mondja a híres mondás, hogy Dunának futott….

Ilyen és hasonló kritikus napokon visszagondolok arra, amit dédnagymamám szokott mesélni, hogy hordták ki az asszonyok 2-3 háztartás szennyesét együtt „simán buliból” beszélgetve, ezek voltak a Community Centerek, modern közösségi terek.

A faluból a Dunához. Jó pár kilométer séta lehet gyalogosan. 10 kiló ruhával és teknővel biztos még annál is többnek tűnhetett akkoriban. Vittek még magukkal mosószappant, lúgot is. Kár is azon idegeskedni, hogy a Persil Sensitive kifogyott. A Silan Sensitive meg már egy hete.

1mosas

Szupererős dédanyáink, sőt ükanyáink a Dunánál sosem hallották „pittyogni”  az elektronikarengeteget, egyik gépet sem beszéltették (Level 1), egyik géppel sem beszélgettek, (Level 2) máig nem értem ,hogy csinálták ezt az egész procedúrát 10 tagú család esetében? Közben sült a rétes, nem egy fajta hanem négy.. Almás, barackos, mákos, túrós….Hoppá!

Most hogy így a rétesről merengek, mi van a reggeli mafFinommal /már a nevében is benne szerepel a finom,haha/? Mert ekkor épp beötlött a reggeli családbarát próbálkozás, eszembe jut az a bizonyos maffin. Elégett?  Nem, csak kicsit barnábbnak sikeredett, hisz másfél óra lett 30 perc helyett. Végülis nem nyers a közepe… Csak a szomszédoknak nem kínálom, mint az Bree szokta. Furcsa…Nem jelzett a „pittyogó”, nem állíthattam be…Megnyugszom lassan. Ha senki nem eszi meg, lesz napi édesem.

Közben lemosom a napi hányásokat és szeretetmaradékokat magamról, és berakok újra mosni, ekkor eszembe jut egy vicc, amikor két moszat beszélget

- Maga moszat?

- Nem, én magam moszok...

Én pedig mosógéppel és sokszor naponta... Legalább nem vagyok magam.

Olaszország és csallóközi Dunapart... Most ott úszom. Lassan fél 5, hamarosan megkérdezik majd, mit csináltam ma. Akkor majd azt mondom, hogy utaztam. Mosó Masa gépesített Mosodájába. Ma épp a Dunaparton, vagy Szicílián.

 

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.