• MinimálMom
  • Anya

Boldog és biztonságos digitalista minimalizmus

 

Sokan szeretnénk több időt tölteni telefon nélkül, messze a képernyőtől, de ez egyáltalán nem olyan könnyű, mint ahogy elsőre tűnik.

Egy brit piackutatás  szerint az átlag okostelefon használó 221-szer néz rá a telefonjára naponta. Hány percig is összesen, ha átlagosan fél órát böngészünk alkalmanként? Mit is keresünk valójában? Konkrét infót, vagy egy elolvasatlan üzenetet? Hihetetlenül hangzik, de naponta 400 percet töltünk interneten, míg a gyermekeinkkel  csupán százharmincat!

Az alábbi tippek reméljük segítenek azoknak, akik telefonnal a kezükben kelnek és fekszenek, de szeretnének ezen  a rossz szokásukon változtatni. A legtöbb és leghatékonyabb tippet "IT- s" férjemtől kaptam érdekes módon, ő csak a gyerekei miatt használ telefont,  munkája során pedig  számítógépet. Különben nélkülözni tudná, mondja.

Biztonságosan használjuk az internetet? Sokat tudunk róla?   Higyjétek el, az internet sokkal többet tud rólunk, mintsem fordítva.

 

Mit is tehetünk, hogy boldog digitalista minimalizmusban éljhessünk?

 

 1. Kevés információ - ha mindent elárulunk megmutatunk magunkról, nemcsak hogy nem vagyunk érdekesek, de veszélybe is sodorhatjuk magunkat.Ha  valaki például  egyfolytában az utazásai során készült képeket posztolja, könnyen eshet rablók áldozatául, hiszen közhírré teszi, hogy üres a háza, lakása.

2. Kevés személyi  adat -  személyi számunkat, igazolványaink azonosítóját semmiképpen és sehol se adjuk meg, de a közösségi oldalakra sem szükséges az egész életrajzunkat feltöltenünk.

3. Kevés fénykép -   azt bizonyára sokan tudják, hogy a cuki gyerekfotókat elsősorban nem gyermekszépségversenyekre szokták engedély nélkül felhasználni, sokkal gyakrabban kerülnek beteg és ferde hajlamú emberek kezébe. Mindemellett az sem tüntetne fel minket jó színben, ha egy átmulatott éjszaka emlékeit megörökítő kép egy olyan ember kezébe kerülne, akin például a jövőbeli munkánk múlik. Mindig gondosan válogassuk meg, milyen képeket osztunk meg magunkról és ne feledkezzünk meg a helyes láthatósági beállításokról sem.

 4. Függőség, még éjszaka is  - nem egyszer előfordult már, hogy az éjszaka közepén a telefonod jelzőfényére ébredtél? A minőségi alvás éjjel tíz és hajnali két óra közt a legintenzívebb, ezért a saját érdekedben igyekezz kizárni a szükséges éjszakai pihenést megzavaró tényezőket.

 5. Mindig a  pletyka - a tudósok szerint a Fear off missing out, azaz FOMOfóbia egy komoly betegség, melynek következtében egyfolytában azt keressük és figyeljük, kivel mi történt.

 6. Kevés chat-  A chat a szexuális és lelki zaklatás leggyakoribb eszköze, formája napjainkban, különösen veszélyeztetve a gyermekeinket!  S ha már a gyermekek biztonságát is említettük -használjunk internetgyerekzárat!

 7. Kevés reklàm -  mivel 5 évig marketinget is tanultam, tudom,  milyen befolyásoló (káros) szerepe van az emberi agyra a reklámnak, ezért kapcsoljuk ki a reklámokat pl.youtubeon.

 Féljünk? Ne, csupán okosan és tudatosan használjuk az internetet.  A  legnagyobb érték egy ember életében továbbra is a személyes  kapcsolat, a közös élmény, a gyermekünk nevetése, pár kedves szó a minket körülvevő emberekkel.

Hol találunk ilyet?  Körülöttünk, otthon, mindenhol ahová kikapcsolt telefonnal, vagy telefon nélkül indulunk el.

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.