• Bartalos Tóth Iveta
  • Gyerek

Hogyan csempésszünk be egy kis tudományt a gyerekek életébe?

38749085 330020601163637 6456968212633354240 n

Néhány hete van ugye egy rókakutyánk és amióta ez a kiskutyus beköltözött hozzánk, Noémi imád mindent, ami a rókákkal kapcsolatos.

Pontosan ezért  bátran választottam Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról című könyvét, amelyben rókapapa a csillagok születéséről mesél a kisrókának.  A könyvben olvashatunk a naprendszerről, a csillagokról, de még az atomokról is.

És itt felmerül a kérdés, mennyire kell ezekről egy hat éves gyerekkel beszélgetni?  Miért ne kellene, lehetne? Egy gyerek számára bármi lehet érdekes, ha azt a megfelelő formában mutatjuk be neki. Így volt ez nálunk is. Maga a könyv, a szép illusztrációk mellett pár soros magyarázatokat adott, melyekre aztán én építettem tovább a saját tudományos "meséimet".

Az olvasottak azóta tovább élnek. Noémi lerajzolta a naprendszert és pici legók segítségével szemléltettük, hogyan is épülhet fel egy atom. Az olvasás, szemléltetés fázisába a 11 éves is bekapcsolódott és ő is tovább bővítette a történetet a kicsi számára.

Rókapapa meséje életre kelt. Noémi a bolygók neveit tanulja, kérdezi, hogy világíthat a Hold, ha nincs saját fénye. Úgy sikerült behoznunk egy kis tudományt az életébe, hogy az cseppet sem tűnt tanulásnak, feladatnak, csupán egy mese volt, amelyről még sokáig lehet beszélgetni.

 

Kulcsfontosságú, milyen formát  választunk ahhoz, hogy valami újra, addig szokatlanra tanítsuk a gyerekeinket. Bevezessük őket egy olyan világba, amely számukra addig még ismeretlen volt.  De elég ehhez egy könyv? Nem. Hiszen a mi gyerekeinknek szemléltetésre, példákra, kézzel fogható dolgokra van szükségük ahhoz, hogy megragadja őket egy téma. Mégis azt gondolom, hogy mindehhez igen is kell egy jó alap. Egy eszköz, esetünkben egy jól megrajzolt és összerakott könyv. Mit is értek jól összerakott alatt? Azt, hogy a gyerekszemeket megragadó  képek mellett ott van a tudományos magyarázat, gyereknyelven. S ha az még bonyolult, nem érthető a  gyerekünk számára, mert mondjuk első alkalommal hall ilyen részletesen az adott témáról, kíváló lehetőség számunkra egy  újabb kis  magyarázathoz, beszélgetéshez. Pontosan ezért választottam a rókás történetet, ezt a  színes, ránézésre is szerethető mesekönyvet ahhoz, hogy valami újat tanítsak a kislányomnak.

4065136 5

A sorozat egy másik része a fénysebességről szól és az is része már a gyűjteményünknek, de egyenlőre nem olvassuk. Van még sok történet, kérdés, érdekesség a csillagok világában, amelyekről most hetekig beszélgethetünk. Hamarosan csillaghullás, talán nem is időzíthettük volna jobban a témát. Lesz miről suttogni a sötétben, a csillagos égboltot bámulva. 

Farkas Róbert könyve a Kolibri kiadó gondozásában jelent meg. Keressétek a Libriben! Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szeretne a klasszikus gyerekmesék mellett egy kis tudományt is becsempészni az óvodás, kisiskolás gyerkőce életébe és aztán hosszú estéken át beszélgetni vele arról, miért nem lehet élet a Merkúron, mi az az ősrobbanás, vagy melyik a legszínesebb, legszebb bolygó a naprendszerünkben.

 

Made with love by Mert nőnek lenni jó. All rights Reserved.